Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»





ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δίνω την καλημέρα μου τώρα στον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σπύρο Κουβέλη. Κύριε Κουβέλη καλή σας ημέρα από Θεσσαλονίκη.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γεια σας. Τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια χαρά, είμαστε καλά. Χθες παρακολουθήσαμε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες τις εξελίξεις, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και το πρώτο σχόλιό σας, το πρώτο μου ερώτημα και το πρώτο σχόλιο το δικό σας έχει να κάνει με αυτό το αποτέλεσμα.

Κατά την άποψή σας αν αυτό το αποτέλεσμα δημιουργεί τραύματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση –αν δημιουργεί– ή αν ήταν αναμενόμενο, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, η γνώμη μου είναι ότι το αποτέλεσμα δεν δημιούργησε κανένα απολύτως τραύμα στην αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για την αντιπολίτευση από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Άλλωστε τοποθετήθηκε και ο Γραμματέας του Κινήματος και έχουμε συνολική εικόνα ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο διαρροές υπάρχουν όμως. Έπρεπε να έχετε 148 ναι όλη η αντιπολίτευση.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καταρχήν όπως ξέρετε, είναι μια μυστική ψηφοφορία, πιστεύω απόλυτα δε, ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Έχω μιλήσει με συναδέλφους μου. Ξέρω ότι ήταν απόλυτα συντεταγμένη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα με τη θέση του Κινήματος αλλά και με τη θέση των συναδέλφων που ήταν μέλη στην Εξεταστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το θέμα.

Λοιπόν, από κει και πέρα όμως πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση υπάρχει όχι λόγω του αποτελέσματος, αλλά λόγω μιας απόλυτης πολιτικής συγκάλυψης που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένα θέμα εδώ γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα που θα έπρεπε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, γιατί ο ελληνικός λαός απαιτεί τα θέματα αυτά να τα χειριστεί η Δικαιοσύνη ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Εδώ το ζήτημα δεν είναι απλώς να προστατεύσουν τα μέλη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάποιο άλλο μέλος ή να μην θιγεί η αξία και η υπόληψη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη Νέα Δημοκρατία εν προκειμένω, αλλά να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό που δυστυχώς έχει φτάσει σε ένα σημείο απαξίωσης συνολικά του πολιτικού κόσμου και της πολιτικής ζωής.

Λοιπόν, αυτό βάζει σε αμφισβήτηση την πολιτική αξία του κόμματος της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, που συνεχίζει να συγκαλύπτει και να κουκουλώνει υποθέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα λέτε ότι είναι πολιτικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το πολιτικό κόστος, το οποίο ενδεχομένως να το δει μπροστά της και ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Είναι πρόβλημα πολιτικού κόστους και πρόβλημα ερείσματος και νομιμοποίησης από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει λύση στο αίτημα του ελληνικού λαού, δηλαδή διαφάνεια και να ξεκαθαρίσει η εικόνα σε σχέση με επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα.

Πρέπει να σας πω ότι χθές μου φαινόταν σχεδόν ιλαρό πλέον να βλέπω Βατοπαιδινούς από την προηγούμενη υπόθεση- σκάνδαλο, να ψηφίζουν εναντίον της παραπομπής αυτής της υπόθεσης και να συνεχίζεται έτσι το ίδιο γαϊτανάκι συγκάλυψης υποθέσεων.

Όπως πολύ σωστά είπατε, νομίζω ότι όλα αυτά θα έχουν και τον αντίκτυπό τους και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το πιστεύω πραγματικά γιατί ο κόσμος έχει αγανακτήσει πια και νομίζω ότι οι ευρωεκλογές θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία για το ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με αυτόν τον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και πολύ σωστά είπατε και πριν ότι μια Νέα Δημοκρατία που είναι αποδυναμωμένη και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι σε θέση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται σε μια περίοδο κρίσης, γι' αυτό ζητάμε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θέλω να το συζητήσουμε λοιπόν, όλους αυτούς τους σταθμούς, τους πολιτικούς σταθμούς του χρόνου. Δηλαδή ο πρώτος σταθμός είναι οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Στη συνέχεια υπάρχει ένας άλλος σταθμός πάλι μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Αυτό λέει η λογική, έτσι; Αυτή είναι η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στη συνέχεια μετά τη λήψη των μέτρων έχουμε επίσης τον προϋπολογισμό. Και διερωτώμαι: η κυβέρνηση θα μπορέσει κατά την άποψή σας να αντέξει σε αυτούς τους σταθμούς; Και το επόμενο ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι: αν η κυβέρνηση αντέξει, μήπως αντιστραφούν οι ρόλοι και έχει πρόβλημα η αξιωματική αντιπολίτευση; Ευθέως δηλαδή, εάν στις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένετε…

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως θα σας απαντήσω ευθέως και σ' αυτό το ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί εσείς τον πήχη.. Συγχωρέστε με κ. Κουβέλη και απαντήστε συνολικά.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τον πήχη τον πάτε πάλι ψηλά για την 7η Ιουνίου.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι και πρέπει να ανεβάζουμεμε τον πήχη ψηλά γιατί είναι οι απαιτήσεις των καιρών τόσο μεγάλες που αν δεν υπάρχει μια συνολική, ολοκληρωμένη και δυναμική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση, απλώς θα σερνόμαστε την ώρα που άλλες χώρες, όλες οι χώρες σχεδόν του κόσμου κάνουν συγκεκριμένες δράσεις για να μπορέσουν να ξεφύγουν απ’ αυτή την κρίση.

Λοιπόν, εδώ το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση καταρχήν δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα γιατί με μια τόσο ισχνή πλειοψηφία η οποία ελέγχεται από πάρα πολλές πλευρές πλέον, δεν μπορεί να επιβάλλει κανένα μέτρο. Να επισημάνω ότι αφού ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχει μέσα στη δική του παράταξη και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, άλλο τόσο αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Θυμίζω ότι πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα έφτασε να δανείζεται 50 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με πολύ κακούς όρους δανεισμού, το οποίο ξέρετε τι σημαίνει; Ότι μπαίνει μια θηλιά γύρω από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για το μέλλον.

Το να φορτώνουμε τέτοιο εξωτερικό χρέος και τέτοιο δημόσιο χρέος στη χώρα με επαχθείς όρους σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους ουσιαστικά θα ροκανίζει για πολλά χρόνια την όποια οικονομική ανάπτυξη έχουμε. Αυτό είναι μια υποθήκη πάρα πολύ σημαντική.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση, που δεν μπορεί να πάρει, έρχεται μπροστά μας ένα καλοκαίρι που θα είναι δύσκολο γιατί έχουμε πολύ μεγάλη αναμενόμενη μείωση του τουρισμού, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, που σημαίνει ότι πάρα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας θα είναι στάσιμο. Δεν θα υπάρξει εισόδημα σε πολλές οικογένειες, πολλά νοικοκυριά που το χρειάζονται και που εξαρτώνται από αυτό και θα φτάσουμε σε μια περίοδο πριν από τον προϋπολογισμό που η οικονομία θα είναι ακόμα σε δυσκολότερη κατάσταση.

Λοιπόν, όποια μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση, θα είναι ανεπαρκή, όπως το έχουμε ήδη βιώσει και θα φτάσουμε σε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει αντιστροφή των όρων, αλλά απεναντίας θα εντείνεται η αγανάκτηση των πολιτών, βλέποντας μια κυβέρνηση που το μόνο που προσπαθεί είναι να διατηρηθεί στην εξουσία,.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα επειδή μιλάμε για ευρωεκλογές, μας χωρίζει ένας μήνας από τις ευρωεκλογές. Κουβέντα δεν γίνεται δυστυχώς και με ευθύνη πολλών παραγόντων. Ένας απ’ αυτούς είναι και τα μέσα ενημέρωσης, για να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Αλλά και το πιο για μένα έτσι απογοητευτικό είναι ότι ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος που ανακοίνωσε χθες το ψηφοδέλτιό του, κανένα κόμμα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Δεν ξέρω αν η υπόθεση Παυλίδη έπαιξε καταλυτικό ρόλο σ' αυτό, γιατί υπήρχε πάντοτε ο φόβος των διπλών εκλογών. Τώρα που δεν υπάρχει, νομίζω ότι μέσα στην εβδομάδα επιτέλους να δούμε τουλάχιστον και τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, τα ευρωψηφοδέλτια έτσι κι αλλιώς θα ανακοινωθούν στο χρόνο που η ηγεσία κάθε κόμματος κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος. Αλλά να σας πω κάτι; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δίνεται στο πρόγραμμα και ποια είναι η πολιτική του κάθε κόμματος. Τα πρόσωπα έχουν σημασία μεν, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό.

Όλοι ξέρουμε, σε ότι αφορά τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του Κινήματος έχει συγκεκριμένη άποψη για το πού πρέπει να πάει η χώρα, ποιοι είναι οι πυλώνες της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει και αυτούς φαντάζομαι θα σηματοδοτήσει και με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνει και αυτό είναι και αποκλειστικό προνόμιο και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του κάθε αρχηγού του κάθε κόμματος.

Από κει και πέρα όμως νομίζω ότι, ξέρετε, είναι κι ένα παιχνίδι επικαιρότητας και ένα παιχνίδι εντυπώσεων που παίζεται στην Ελλάδα. Παίζεται έτσι γιατί έχει σημασία πότε θα ανακοινωθεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι το βασικό και το κρίσιμο εδώ είναι η πραγματική πολιτική κατεύθυνση, να είναι γνωστή στον κόσμο και θεωρώ ότι αυτό είναι μια πλευρά όπου και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να βοηθήσουν.

Όπως είπατε πολύ σωστά, δεν είναι μόνο οι υποθέσεις των σκανδάλων, αλλά πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές προτάσεις για να ξεφύγουμε από την πολλαπλή κρίση και από κει και πέρα ελπίζω και πιστεύω σε ότι αφορά το δικό μας κόμμα ότι θα σηματοδοτηθούν αυτές οι κατευθύνσεις και από τις επιλογές των προσώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία. Καλό μεσημέρι σας εύχομαι.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας. Αυτά από τον Σπύρο Κουβέλη, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ που απάντησε στα ερωτήματά μας για το πολιτικό μέλλον, κυρίως βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: