Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Κλειστά τα χαρτιά του Προφεσόρε Καθησυχάζει ο Μόντι εταίρους και αγορές για την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία


Εγκώμια και επαίνοι από τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για τον Μάριο Μόντι στο Όσλο
Εγκώμια και επαίνοι από τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για τον Μάριο Μόντι στο Όσλο   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ρώμη, Ιταλία
Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στην ιταλική πολιτική σκηνή και της «μαύρης» Δευτέρας στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο Μάριο Μόντι επιχείρησε στο Όσλο να καθησυχάσει κοινοτικούς εταίρους και χρηματαγορές, βεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικού κενού στη χώρα και όποιος κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία θα ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ.

Στη νορβηγική πρωτεύουσα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας ήλθε ενώπιος ενωπίω με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», λαμβάνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» για την πολιτική του από σύσσωμους τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανουσά Ολάντ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Προφεσόρε δήλωσε, παράλληλα, πως «δεν εξετάζει τώρα» το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν στις 17 ή 24 Φεβρουαρίου μαζί με τις περιφερειακές εκλογές στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και στο Μολίζε.

Να μείνει εκτός της αναμέτρησης καλεί την ίδια στιγμή τον Μάριο Μόντι οΠιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς, κλείνοντας την «πόρτα» σε μία δεύτερη κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τα ηνία του πρώην κοινοτικού επιτρόπου.

Και από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεσπαθώνει εναντίον πολιτικών και μέσων ενημέρωσης για αρνητικά σχόλια σχετικά με την επαναδιεκδίκηση της ιταλικής πρωθυπουργίας, λέγοντας ότι αυτό συνιστά προσβλητική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. «Εκτός τόπου» τα σχόλια εναντίον μου, επισημαίνει ο Μπερλουσκόνι και τα χαρακτηρίζει προσβλητικά «όχι τόσο για εμένα όσο για την ελεύθερη επιλογή των Ιταλών».

Το 36% των Ιταλών επιθυμεί ο Μάριο Μόντι να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας την άνοιξη, προκύπτει από δημοσκόπηση για λογαριασμό tου δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre.

Έχοντας προαναγγείλει την παραίτησή του -κατόπιν της έγκρισης του προϋπολογισμού- ο Μάριο Μόντι κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το εάν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές ενδεχομένως ως επικεφαλής ενός κεντρώου μετώπου.

Μιλώντας τη Δευτέρα από το Όσλο, στο περιθώριο της τελευτής βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Νόμπελ Ειρήνης, ο Μόντι ανέφερε ότι δεν εξετάζει ακόμη το ζήτημα ενδεχόμενης υποψηφιότητας.

«Δεν σκέφτομαι αυτό το συγκεκριμένο θέμα σε αυτή τη φάση» δήλωσε ο Μόντι, ο οποίος έφτασε στη νορβηγική πρωτεύουσα με βασική αποστολή να καθησυχάσει τις αγορές για τις συνέπειες του πρόωρου τερματισμού της θητείας του και της αιφνίδιας έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Μόντι: Αγορές; Ας μην δραματοποιούμε την κατάσταση


Η νευρική αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις «δεν πρέπει να δραματοποιείται» είπε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικού «κενού» στη χώρα. Η κυβέρνηση εκτελεί τα καθήκοντά της και θα τα εκτελεί έως τις πρόωρες εκλογές, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Προφεσόρε, όπως μεταδίδει η ιταλική Repubblica.

«Οι αγορές δεν θα πρέπει να φοβούνται κενό στη λήψη αποφάσεων» υπογράμμισε. Η θητεία του Μόντι επρόκειτο να λήξει τον Απρίλιο, αλλά κατόπιν της απόσυρσης της στήριξης της μπερλουσκονικής δεξιάς στην κυβέρνηση οι εκλογές επισπεύδονται κατά δυόμισι μήνες.

Στο «μέτωπο» της κεντροαριστεράς ο γραμματέας και υποψήφιος πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμμα κάλεσε τον Μάριο Μόντι να μείνει εκτός της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης, απορρίπτοντας μία δεύτερη κυβέρνηση τεχνοκρατών.

«Έλεγα ανέκαθεν ότι ο Μόντι πρέπει να παραμείνει χρήσιμος για τη χώρα, γι' αυτό θα ήταν καλύτερα να μείνει εκτός της αναμέτρηση» δήλωσε, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Stampa.

Μόντι για πρόεδρο θέλουν ένας στους τρεις

Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές αμερικανικού τύπου για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, και σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) προηγείται με 16 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Λαού της Ελευθερίας.

Η μπερλουσκονική δεξιά υπολείπεται δημοσκοπικά και του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες επωφελούμενος από την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη λιτότητα και την παραδοσιακή πολιτική τάξη.

Εν τω μεταξύ, το 36% των Ιταλών επιθυμεί ο Μάριο Μόντι να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας την άνοιξη διαδεχόμενος τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρίας Ipr Marketing για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre. Ακόμη, το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να διατηρήσει μόνον τον ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή, ενώ για το 16% θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από μια συμμαχία κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά την προαναγγελία της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού, το 37% απαντά ότι έπραξε ορθώς και πως η κεντροδεξιά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το 34% έχει την άποψη ότι έκανε λάθος και ότι θα μπορούσε να περιμένει και να μην βαρύνει το όλο πολιτικό κλίμα.

Η έρευνα της Ipr Marketing αποκαλύπτει ότι αν ο Μόντι αποφάσιζε να ηγηθεί ενός κεντρώου ψηφοδελτίου, ως υποψήφιος πρωθυπουργός, το 9% των εκλογέων θα την στήριζε με την ψήφο του.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 33,5%, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, που έχει συνάψει συμμαχία με τους Δημοκρατικούς, το 5,5% και άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς συνολικά το 6%. Το κίνημα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει το 17% της πρόθεσης ψήφου.

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Κέντρου (UdC) και τη συνεργαζόμενη παράταξη Μέλλον και Ελευθερία, συνολικά βρίσκονται στο 7%, ενώ ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (PdL) δεν ξεπερνά το 15%. Η Λέγκα με την οποία μπορεί να συνεργασθεί ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 5%, η Δεξιά στο 2% και το κόμμα του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, η Ιταλία των Αξιών, επίσης στο 2%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: