Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σε υψηλότερα όμως επίπεδα η τιμή επαναγοράς Σχεδόν τα 32 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για την επαναγορά ομολόγων


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στα 31,8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι προσφορές για την επαναγορά ελληνικού χρέους, αλλά η υψηλότερη τιμή που θα πληρώσει η Αθήνα δημιουργεί απόκλιση από τους αρχικούς στόχους για τη μείωση του χρέους, είπε πηγή της ευρωζώνης στο Reuters, την Τρίτη.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας στο 126,6% του ΑΕΠ έως το 2020, ποσοστό που υπολείπεται κατά 450 εκατ. ευρώ περίπου του στόχου που τέθηκε στο Eurogroup για χρέος 124% του ΑΕΠ.

Η μέση τιμή επαναγοράς ανήλθε στα 33,5 σεντς ανά ευρώ χρέους, ελαφρά ψηλότερα από το αναμενόμενο. Από αυτό προκύπτει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντί για τις 11 που προβλεπόταν, είπε ο αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους στη σημερινή (Τρίτη) τηλεδιάσκεψη τους.

Σημειώνεται ότι η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς είναι προαπαιτούμενο για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οι ελληνικές τράπεζες «τα δωσαν όλα»

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν προσφέρει έως την Παρασκευή γύρω στο 60% των περίπου 17 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν, προσέφεραν το σύνολο σχεδόν των ομολόγων τους για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, είπαν στο Reuters υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισφέρει σχεδόν όλα τα ομόλογα που τους είχαν απομείνει», είπε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Δεύτερος τραπεζίτης είπε ότι η τράπεζά του έδωσε όλα τα ομόλογα που της είχαν απομείνει και πως μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες προσέφεραν περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Τελικά «ενέδωσαν» οι ελληνικές τράπεζες, που δίσταζαν αρχικά να προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν φοβούμενες για τις ζημίες που θα υποστούν μακροπρόθεσμα, καθώς συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν πολλές επιλογές, αφού το μεγαλύτερο μέρος της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Αθήνα ζητά να επαναγοράσει χρέος αξίας 30 δισ. ευρώ, με δάνειο 10 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF. Tο καθαρό χρέος θα μειωθεί έτσι κατά 20 δισ. ευρώ.

Εάν προσφερθούν ομόλογα πέραν του στόχου των 30 δισ. ευρώ, τότε ο ΟΔΔΗΧ ίσως τα αποδεχθεί, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: