Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αποπνιχτική ατμόσφαιρα στη Μόσχα

Σε επικίνδυνα επίπεδα παραμένουν οι συγκεντρώσεις των τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας παρά τη μικρή βελτίωση που σημειώθηκε την Κυριακή σε σύγκριση με το Σάββατο.

«Παραμένει η δυσοίωνη οικολογική κατάσταση σε ολόκληρη την έκταση της Μόσχας, παρά τη μικρή σταθεροποίηση στο δεύτερο μισό της ημέρας και τη σχετική αραίωση της πυκνότητας του καπνού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία κατέγραψε αργά το μεσημέρι τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

Στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτηρίζουν αποτελεσματική την απόφαση να ξεκινήσει από το Σάββατο σε 24ωρη βάση η επιχείρηση κατάσβεσης στα περίχωρα της Μόσχας, γι' αυτό και για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών, που ξέσπασαν.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ.

Το απόγευμα της Κυριακής γνωστοποιήθηκε ότι μαίνεται φωτιά σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό στο Σνέζινσκ (Ουράλια, 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας). Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού ζήτησε από τις υπηρεσίες να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό του Σαρόφ (περιοχή του Νίζνι-Νόβγκοροντ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), «δεν υπάρχουν πλέον εστίες φωτιάς», διαβεβαίωσε υπεύθυνος του υπουργείου στην περιοχή.

Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα εξαιτίας του τοξικού νέφους, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Ηχώ. Πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.

Αλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις φωτιές.

Η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή υποστήριξη και πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης, δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν.

Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν.

Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το Σάββατο οι πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και τη στήριξή του στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις διαστάσεις της καταστροφής.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία.

Ακόμη, 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: