Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η πρώτη μεγάλη φωτιά στην Αττική Στις αυλές των σπιτιών έφτασαν οι φλόγες στο Μαρκόπουλο


Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Χεροβούνι, ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο και επεκτάθηκε κοντά σε κατοικίες.

33 φωτογραφίες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φλόγες «έγλυψαν» αυλές σπιτιών, προκαλώντας υλικές ζημιές σε κτίσματα και σε πέργκολες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5δήλωσε ότι το δάσος του Κουβαρά, καθώς και το χωριό έχουν σωθεί και δεν κινδυνεύουν.

Ο ίδιος δήλωσε αργά το απόγευμα ότι τις Αρχές απασχολούν 2-3 ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 8.30 η φωτιά δεν απειλούσε πλέον σπίτια και την πυροσβεστική απασχολούσαν δύο κυρίως μέτωπα, ένα κοντά στο δάσος του Κουβαρά -χωρίς να το απειλεί- και ένα κοντά στο χωριό του Κουβαρά -επίσης χωρίς να το απειλεί.

Οι Αρχές έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες και εξέφραζαν την ελπίδα ότι μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, οπότε θα αποσυρθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, η φωτιά θα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, καθώς κόπασαν και οι άνεμοι.

Οι κατασκηνώσεις της περιοχής Κερατέας-Διονύσου δεν κινδύνευσαν, όμως 193 παιδιά που βρίσκονταν σε αυτές απομακρύνθηκαν με λεωφορεία, καθώς ο καπνός από την πυρκαγιά πήγαινε προς τα εκεί.

Επίσης εκκενώθηκε το μοναστήρι της Αγίας Άννης, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τα κτίριο.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Αττικής.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθώς και οι πυκνοί καπνοί που δυσκολεύουν την από αέρος κατάσβεση.

Επιπλέον, επί τόπου βρίσκονται δύο κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιά και το Σάββατο

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προειδοποιήσει ότι σήμερα, Παρασκευή, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Νότια Εύβοια, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών και για αύριο, Σάββατο, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αφορά την περιφέρεια της Αττικής, τη Νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία.

Σύλληψη για τη φωτιά στα Κύθηρα

Στο μεταξύ, για τη φωτιά που ξέσπασε χθες στα Κύθηρα (βρίσκεται πλέον σε ύφεση) συνελήφθη ένας 49χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συντηρητή δικτύου της ΔΕΗ, καθώς στον τόπο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά βρέθηκε πεσμένο καλώδιο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: