Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Συνεδρίαση συμβουλίων Eurogroup και Ecofin


Συνεδριάζουν Δευτέρα και Τρίτη τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, με κοινή την πεποίθηση ότι και άλλες χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε σκληρά μέτρα λιτότητας όπως η Ελλάδα.

Οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει για την πορεία των μέτρων που έλαβε όταν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει πλέον θέσει στόχο το έτος 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να περιοριστεί στο 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 5,1% που υπολογιζόταν η μείωση του ελλείμματα. Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ανέφερε ότι η χώρα του στα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ της - ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό ελλείμματος 8,3%.

Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρόεδρος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες της και ότι θα αυξηθούν πολλές κατηγορίες φόρων. Παραδείγματος χάρη, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 20% σε 21%, οι μισθοί ανωτάτων κρατικών λειτουργών και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα ενταθεί σε ποσοστό +1,5% σε σύγκριση με τους τωρινούς συντελεστές του. Επίσης, θα φορολογηθεί εκτάκτως ο «τζίρος» των επιχειρήσεων, που έχουν ετήσια κέρδη άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Σάββατο, ο κ. Σόκρατες είπε ότι «απαιτείται προσπάθεια εθνική, συλλογική, πατριωτική από όλους». Τα συνδικάτα κατεβαίνουν σε απεργίες αρχές Ιουνίου.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συμπληρωματικά μέτρα, ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμά τους το 2011. Επίσης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξήσει μελλοντικά τους φόρους.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Θαπατέρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2011 θα είναι μικρότερη από τις έως τώρα επίσημες προβλέψεις.

Η ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, του UGT, κήρυξε γενική απεργία για τις 2 Ιουνίου στο δημόσιο τομέα.

Δημοσκόπηση της El Pais δείχνει πτώση δημοτικότητας της κυβέρνησης Θαπατέρο, μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Επίσης, στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προτίθεται να ανακοινώσει ερικοπές, ύψους 25 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αφορούν συντάξεις, συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων, μισθούς πολιτικών και μάνατζερ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, που για εφέτος προσδιορίζεται σε 5%.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους κοινοτικούς για τις κινήσεις που έγιναν από τότε που ζητήθηκε η ενεργοποίηση των δανείων. Οπως μεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς, οι έλεγχοι από ΕΕ και ΔΝΤ δεν θα είναι μόνο για το πως πάνε τα έσοδα και τα έξοδα αλλά και αν τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το χρονοδιάγραμμα της λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

Στο μεταξύ, έως το μεσημέρι της Τρίτης, θα έχουν εκταμιευθεί τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ της κοινοτικής βοήθειας.

Σε ερώτηση του Κόσμου του Επενδυτή στον υπουργό Οικονομικών, εάν στο εξής θα καθορίζουν άλλοι την οικονομική πολιτική της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών απαντά τα εξής:

«Καμία χώρα με τόσο μεγάλες ανάγκες δανεισμού, με τόσο μεγάλη εξάρτηση από δανεικά κεφάλαια για να λειτουργήσει δεν είναι κατ’ ουσίαν ελεύθερη. Οι πιστωτές είτε άμεσα είτε έμμεσα ζητούν λογαριασμό για το τι κάνεις τα λεφτά που σου δανείζουν, όχι απαραίτητα γιατί θέλουν να επιβάλλουν την οικονομική τους πολιτική, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα που σου δανείζουν θα μπορέσουν να τα πάρουν πίσω, γιατί είναι χρήματα φορολογούμενων και ασφαλισμένων σε ταμεία άλλων χώρων και μετόχων στους οποίους λογοδοτούν. Τα χρήματα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν έρχονται μόνα τους. Δεν είναι δώρο, είναι δάνειο και συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν οι μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος για να σταματήσει ο κατήφορος των ελλειμμάτων, του χρέους, της ύφεσης και της μόνιμης απόλυτης εξάρτησης από τον δανεισμό που οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα και τις μελλοντικές γενιές.

Αντίστοιχα, οι πιστωτές μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα των φορολογούμενων της Ευρωζώνης και των χωρών του ΔΝΤ θα επιστραφούν. Το πρόγραμμα αυτό θα παρακολουθείται στενά από όλους, η επίτευξη των στόχων θα είναι προϋπόθεση της συνέχισης της χρηματοδότησης, άρα θα υπάρχει τριμηνιαία αξιολόγηση από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Θα πρέπει όμως να παρακολουθείται πρώτα από όλα από τους ίδιους τους πολίτες, από τους οποίους σήμερα ζητείται να κάνουν μεγάλες θυσίες».

«Προσοχή στο χρέος είναι αναγκαία στο μέλλον»

«Μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα, και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά. Στο μέλλον η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν και πιθανή καθοδική περιδίνηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι αυστηρά, για να αποθαρρύνεται μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από τις κυβερνήσεις.

«Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να γίνει τόσο μη δελεαστικός που κανένας ηγέτης οποιασδηποτε χώρας (της ΕΕ) να μην μπαίνει στον πειρασμό εκουσίως να καταφύγει σε αυτό το σύστημα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μόνο ρωτήστε (τον έλληνα πρωθυπουργό) Γιώργο Παπανδρέου αν προτίθεται εκουσίως να καταφύγει σε αυτού του είδους το σύστημα στο προσεχές διάστημα».

Από την πλευρά του, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι χρειάζεται «μια αποτελεσματική εφαρμογή αμοιβαίων ελέγχων» και «αποτελεσματικές κυρώσεις για τις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Η ημερήσια διάταξη του Ecofin

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οκονομικών, η ημερήσια διάταξη του Ecofin έχει ως εξής:

«Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ: Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται μέτρια βελτίωση συγκριτικά με τις αντίστοιχες φθινοπωρινές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2010 και στο 1,75 % το 2011, χάρη στο πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, η ασθενής εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να αναχαιτίζει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανάκαμψης. Η ταχύτητα της ανάκαμψης προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, αντανακλώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες και πολιτικές τους. Επίσης, η ανάκαμψη της Ε.Ε. συνεχίζει να περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωστία των χρηματοπιστωτικών αγορών, η οποία δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν παρουσιάσει πρόσφατα ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει το 10% στην ΕΕ, παρόλο που η κατάσταση παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ κρατών μελών. Τα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν διαδραμάτισαν μεν καθοριστικό ρόλο για την ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά προκάλεσαν σημαντική αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να ανέλθει στο 7?% του ΑΕΠ το 2010 και να παρουσιάσει μικρή βελτίωση το 2011 (σε περίπου 6½%).

Β. ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

Στο περιθώριο του προσεχούς Συμβουλίου Ecofin θα πραγματοποιηθεί η δωδέκατη συνάντηση μεταξύ Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., εκπροσώπων της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. και των Υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων των Κεντρικών Τραπεζών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών με στόχο την ενδυνάμωση του διαλόγου σε δημοσιονομικά θέματα και θέματα οικονομικής πολιτικής. Στο σχετικό σχέδιο συμπερασμάτων της Προεδρίας γίνεται αναφορά στα προενταξιακά οικονομικά προγράμματα 2009/ 2010 που κατατέθηκαν από την Κροατία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Γ. ECOFIN:

Μη νομοθετικές δραστηριότητες (περιορισμένη σύνθεση)

1. Συνέχεια του Συμβουλίου Ecofin στις 9 Μαΐου 2010

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ecofin στις 9 Μαΐου 2010, η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 και 2011 στο προσεχές Συμβούλιο Ecofin στις 18 Μαΐου. Η επάρκεια αυτών των μέτρων θα εξετασθεί από την Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2010, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Επίσης, η Ε.Ε. ή θα παρουσιάσει λεπτομέρειες ως προς τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης της Ευρωζώνης και θα ενημερώσει σχετικά με τις δράσεις που έχει αναλάβει στον τομέα των παραγώγων και των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας

Νομοθετικές διαβουλεύσεις

1. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Οδηγία σχετικά με τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία επί του συμβιβαστικού κειμένου της Προεδρίας σχετικά με την πρόταση Οδηγίας για την διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η εν λόγω πρόταση Οδηγίας τροποποιεί τις Οδηγίες 2004/39/EC και 2009/65/EC και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

2. Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011

Θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, με συνολικό ποσό 142,6 δισ. ευρώ. Οι βασικές προτεραιότητες είναι οι ακόλουθες:

- Η τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης από κοινού με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην χρηματοδότηση ενεργειακών έργων, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα, καινοτομία, υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο.

- Η επένδυση στους νέους της Ευρώπης και η στήριξη των πρωτοβουλιών της στρατηγικής Ε.Ε. 2020 για την ανάπτυξη. Αφορά, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του προγράμματος δια βίου μάθησης, την χρηματοδότηση των προγραμμάτων στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Ο τελικός προϋπολογισμός του 2011 αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο το Νοέμβριο.

Μη νομοθετικές δραστηριότητες

1. Ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές

Θα γίνει συζήτηση προσανατολισμού επί προτάσεως της Επιτροπής για υιοθέτηση σύστασης από το Συμβούλιο σχετικά με τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών και της ίδιας της Ε.Ε..

Οι ανωτέρω κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν το πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», αλλά και των μεταρρυθμίσεων που θα αναληφθούν από τα κράτη-μέλη σε εθνικό επίπεδο. Είναι περιορισμένες σε αριθμό (συνολικά έξι), προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια και συνοχή. Η εφαρμογή τους συγχρόνως με τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα περιγράφουν λεπτομερώς τις δράσεις που θα αναλάβουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», θα εξασφαλίσει τη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. αλλά κυρίως την Ευρωζώνη.

2. Παρουσίαση της Επιτροπής σχετικά με την ανακοίνωση για ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών (Άρθρο 136)

Θα παρουσιαστεί η ανακοίνωση της Ε.Ε. της 12ης Μαΐου 2010 για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε..

Τα σημαντικότερα στοιχεία της ως άνω ανακοίνωσης είναι τα ακόλουθα:

· Ενίσχυση της συμμόρφωσης προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών.

· Παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των εξελίξεων της ανταγωνιστικότητας.

· Καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να επωφελούνται από τον έγκαιρο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τον σχεδιασμό των εθνικών Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης και των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων.

· Καθιέρωση ενός δυναμικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων εντός της Ευρωζώνης.

Επισημαίνεται ότι το ως άνω θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στο πλαίσιο Ομάδας Δράσης που θα συνεδριάσει στις 21Μαΐου 2010, υπό την Προεδρία, Van Rompuy.

3. Στρατηγικές εξόδου: Δημοσιονομικά πλαίσια

Το προσεχές Συμβούλιο Ecofin θα υιοθετήσει συμπεράσματα, όπως αυτά προετοιμάστηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) και την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC), σχετικά με τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια των κ-μ της Ε.Ε..

Κύρια σημεία των συμπερασμάτων είναι τα ακόλουθα:

- Τα αποτελεσματικά και ανθεκτικά εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, να περιλαμβάνουν δημοσιονομικούς κανόνες, μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικό πλαίσιο, διαφανείς και αξιόπιστους μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου, αξιόπιστους δημοσιονομικούς θεσμούς, να προωθούν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να αποτρέπουν την άσκηση προ-κυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής.

- Η ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής, σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, και η σαφής πολιτική στήριξη αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.

- Το Συμβούλιο ζητά την τακτική αξιολόγηση και αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλαισίων των κ-μ, με σκοπό την πιο αποδοτική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

4. Διακανονισμοί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων

Το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συμπεράσματα αναφορικά με τις προσπάθειες διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων.

Η κρίση στις διεθνείς αγορές δοκίμασε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης και αποκάλυψε την ανάγκη για περισσότερες θεμελιώδεις αλλαγές σε όλες τις πτυχές του, συμπεριλαμβανομένων της εποπτείας και του κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι παρεμβάσεις θα έχουν στόχο τον αυξημένο συντονισμό των πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ για την αποτροπή, διαχείριση και επίλυση των κρίσεων με τη δημιουργία οργάνων που θα λειτουργούν σε επίπεδο Ε.Ε. (Διασυνοριακές Ομάδες Σταθερότητας - Cross Border Stability Groups). Επίσης, έμφαση δίνεται στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο και εναρμονισμένο θεσμικό πλαίσιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εξασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση σε περιόδους κρίσεων και την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε fora όπως η Επιτροπή της Βασιλείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

5. Προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου G20

Στο Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της προσεχούς Υπουργικής Συνόδου G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα 3-5 Ιουνίου 2010. Οι προτεραιότητες έχουν ως εξής:

· Παγκόσμια οικονομία

· Πλαίσιο για Ισχυρή, Βιώσιμη και Ισορροπημένη Ανάπτυξη

· Προτεραιότητες για μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

· Παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δίκτυα ασφαλείας

· Μεταρρύθμιση των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών

· Χρηματοδότηση στο τομέα της ενέργειας

6. Πρόγραμμα εργασιών της Ε.Ε. για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τους προσεχείς μήνες

Το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να συζητήσει τo πρόγραμμα εργασιών της Ε. Επιτροπής στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους προσεχείς μήνες. Προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, Michel Barnier, οι ακόλουθες:

· Πιο αποδοτική και πιο ευρωπαϊκή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα

· Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και φορείς:

- Εξεύρεση συμφωνίας για την κατάλληλη ρύθμιση συγκριμένων φορέων των αγορών, όπως τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

- Η υιοθέτηση σαφούς και αποδοτικού κανονιστικού πλαισίου για τα παράγωγα προϊόντα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη διαφάνεια και σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

- Πιο αυστηροί κανόνες για τα εξω-χρηματιστηριακά παράγωγα

- Υποχρεωτική γνωστοποίηση συναλλαγών και θέσεων σε μηχανισμούς αποθήκευσης

- Ρύθμιση των ακάλυπτων πωλήσεων (short selling)

- Επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων

· Προώθηση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα:

- Εφαρμογή της οδηγίας κεφαλαιακών απαιτήσεων

- Χρήση της εμπειρίας από την πρόσφατη κρίση αναφορικά με τους κανόνες προληπτικής εποπτείας.

· Εφαρμογή πλαισίου για την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων στην Ε.Ε.

· Αναθεώρηση της εταιρικής διακυβέρνησης στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

Δ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ένωση για τη Μεσόγειο και 10η Υπουργική Σύνοδος FEMIP

Στο γεύμα του Συμβουλίου Ecofin θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο μαζί με την Υπουργική Σύνοδο του FEMIP (Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership). Κύριο θέμα της Συνόδου αναμένεται να είναι οι προοπτικές που διαγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την οικονομία και οι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να σταθεροποιηθεί η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη».nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: