Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Παράθυρο ελάφρυνσης με το βλέμμα στο ΔΝΤ Βερολίνο: «Επιτυχία ότι δεν μιλάμε πλέον για ονομαστική διαγραφή χρέους»


Βερολίνο: «Επιτυχία ότι δεν μιλάμε πλέον για ονομαστική διαγραφή χρέους»
Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Μπούντεσταγκ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
«Κατά την άποψη της Γερμανίας αποτελεί επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια ονομαστική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, την ώρα που ανοίγει η συζήτηση για ελάφρυνση μέσω επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων ή μείωσης επιτοκίων με το βλέμμα στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο τριετές πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, όμως δήλωσε ότι βλέπει ακόμη «περιθώρια ελιγμού» με άλλους τρόπους ελάφρυνσης όπως επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση επιτοκίων.

Επιμένοντας σταθερά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η Μέρκελ εμφανίστηκε βέβαιη ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ασκήσει πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης, εφόσον η Ελλάδα στηρίξει τις δεσμεύσεις της.

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας είναι απαραίτητη για τη Γερμανία, επανέλαβε και τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Φινλανδία, Ισπανία και Σλοβακία απορρίπτουν εξίσου το ενδεχόμενο ονομαστικής διαγραφής χρέους.

Η Ελλάδα θα αποτελεί επί δεκαετίες πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη, δήλωσε τη Δευτέρα ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι, και κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.

«Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα θα είναι μπροστά μας για δεκαετίες, θα έλεγα, εάν η Ευρωζώνη μείνει ενωμένη» είπε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση YLE.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός υπουργός δήλωσε: «Μία απόλυτη μείωση του χρέους νομίζω ότι αποκλείεται, η Γερμανία είναι επίσης κατά… Σε άλλα θέματα [περιόδους αποπληρωμής, επιτόκια] πρέπει να διαπραγματευθούμε».

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ενισχύσει επίσης τη γνώση για το πακέτο, ώστε τα προγράμματα να υλοποιούνται στην πραγματικότητα από την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόινι.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών του Σόινι είναι γνωστό για την αντίθεσή του σε προγράμματα διάσωσης, αλλά αναγκάσθηκε να στηρίξει τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα για να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του στην κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία μετέχει από τον Μάιο.

«Θεωρώ ακόμη ότι η πολιτική διασώσεων είναι κακή πολιτική… Αλλά στην πολιτική πρέπει να παίρνει κανείς δυσάρεστες αποφάσεις» είπε τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, το 92% των Ευρωπαίων οικονομολόγων που ρωτήθηκαν σχετικά σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τους οικονομολόγους μαζί του, όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους» τονίζει το πρακτορείο, ενώ σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν τις πρόσφατες εκκλήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους.

Η έρευνα του Bloomberg διενεργήθηκε μεταξύ 42 οικονομολόγων το διάστημα από 7-14 Αυγούστου.

Αντίστοιχα υψηλό (90%) είναι το ποσοστό των οικονομολόγων που αναμένουν ταυτόχρονα πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης έως το τέλος του 2016. Αυτό σηματοδοτεί, σημειώνει το Bloomberg, ότι το τρίτο πακέτο βοήθειας, που περιλαμβάνει δανειακό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, «έχει ήδη εκτονώσει επιτυχώς την απειλή του λεγόμενου Grexit, τουλάχιστον μεταξύ των οικονομολόγων».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: