Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Αυτή είναι η φοροκαταιγίδα που έρχεται ...


 Τι περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους...

Έτοιμο να στείλει «ραβασάκια» σε εκατομμύρια φορολογουμένους για να πληρώσουν τους φόρους τους έως το τέλος του έτους, είναι το υπουργείο Οικονομικών, μετά και...
τη σύναψη της συμφωνίας αλλά και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.
Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει μέχρι το τέλος του 2015 ποσό που υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ.
Ξεκινώντας από τα τέλη του μήνα, με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, περίπου 3 εκ. φορολογούμενοι, που υπέβαλαν μετά τον Ιούλιο φορολογική δήλωση, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο οποίος φθάνει στο σύνολό του τα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις, με το συνολικό λογαριασμό για φέτος να φθάνει τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις καλούνται να αποδώσουν και την πρώτη δόση του αυξημένου ΦΠΑ, από τον οποίο το δημόσιο αναμένει πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο έρχονται και τα εκκαθαριστικά για τον αυξημένο φόρο πολυτελείας για σκάφη, πισίνες και ΙΧ άνω των 2500cc, με επιπλέον έσοδα 47 εκ. ευρώ, ενώ ήδη παρακρατείται από τους μισθούς η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, με έσοδα άλλα 220 εκ. ευρώ.
Οι φόροι που έρχονται από Σεπτέμβρη
Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έρχεται μέσα στο Σεπτέμβριο, μαζί με την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις, η οποία ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα αποδίδουν ΦΠΑ και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ καταβάλλονται και οι αυξημένες κατά 665 εκ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές καθώς και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για το 2013.
Τον Οκτώβριο, κάνει πρεμιέρα ο ΕΝΦΙΑ, με την πληρωμή της 1ης από τις συνολικά 5 δόσεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου.
Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί το Νοέμβριο, μαζί με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ 1 εκ. επιτηδευματίες καλούνται να καταβάλουν τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ. To... κερασάκι στην «τούρτα» των φόρων έρχεται το Δεκέμβριο, όπως αναφέρει το Έθνος, όταν οι φορολογούμενοι μαζί με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, θα καταβάλουν και 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Φυσικά η φοροκαταιγίδα θα πλήξει ειδικότερα και συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών, όπως οι αγρότες αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού της φορολόγησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: