Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ψάχνουν "λαγό" για υψηλούς προσκεκλημένους...



Εισβολή ελεγκτών από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κλιμάκιο της Τρόικα που κατέφτασε στην Αθήνα "πιάνει δουλειά" με σκοπό να προετοιμάσει την έλευση των υψηλών απεσταλμένων (Σερβάας Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ), των οποίων η άφιξη που προγραμματιζόταν για την Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε, καθώς τότε ο... πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Πολωνία και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετάσχει στο άτυπο Γιούρογκρουπ και Εκοφίν στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που θα έχουν το προσεχές δεκαήμερο με τα συναρμόδια υπουργεία, τα θέματα που θα θέσουν πρώτα-πρώτα οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα είναι:

- το κρυφό έλλειμμα των φορέων γενικής κυβέρνησης κατά το 2010: το υπουργείο οικονομικών δυσκολεύεται να συλλέξει ακόμα τα στοιχεία των κρατικών φορέων και οργανισμών και δεν έχουν καταγραφεί ακόμα τα οικονομικά αποτελέσματα τουλάχιστον 300 εξ αυτών. Στη βάση αυτή, τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμα και το ύψος του ελλείμματος για το 2010 (10,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με πληροφορίες) το οποίο θα ανακοινώσει η Eurostat στις 26 Απριλίου. Ήδη δηλαδή μπαίνουν οι πρώτοι "αστερίσκοι", που ίσως οδηγήσουν αργότερα και σε νέα αναθεώρηση του… αναθεωρημένου ελλείμματος του 2010.

- το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων: το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τους παρουσιάσει τα επόμενα βήματα, πέραν από τις προσλήψεις συμβούλων, αλλά και αναλυτική λίστα ή τουλάχιστον τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να βγει "λαγός από το καπέλο" έως την ερχόμενη εβδομάδα, για να συνδυαστεί με την έλευση στην Αθήνα υψηλών επισκεπτών από Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη (Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενδεχομένως και Όλι Ρεν ή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο).

- η πρόοδος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητος των ασφαλιστικών ταμείων.

- οι αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα δώσουν "σάρκα και οστά" στο νόμο-κέλυφος για άνοιγμά τους στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά.

- το σχέδιο των αλλαγών στο δημόσιο και της ΔΕΚΟ, καθώς και νέο μισθολόγιο.

- τα πρόσθετα μέτρα λιτότητος της περιόδου έως το 2014, αλλά και τα πρόσθετα έκτακτα που –όπως όλα δείχνουν- θα κληθεί τελικώς να λάβει η κυβέρνηση.

Ντομινίκ Στρος Καν: Το ΔΝΤ δεν πιέζει για αναδιάρθρωση χρέους

Σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ο Ντομινίκ Στρος Καν διέψευσε χθες ότι το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους: «Θέλω να το διαψεύσω αυτό. Στηρίζουμε απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση στη στάση της ότι θέλει να μην αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Στρος Καν τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας μας, μαζί με το δημόσιο χρέος, είναι η ανταγωνιστικότητα, προσθέτοντας ότι τυχόν αναδιάρθρωση δεν θα έδινε καμία λύση σε αυτό: «Σε μία οποιαδήποτε άλλη τυπική περίπτωση, το ΔΝΤ θα είχε ως πρόταση την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Η Ελλάδα όμως δεν έχει αυτά τα εργαλεία, καθώς δεν έχει το δικό της νόμισμα για να προβεί σε υποτίμηση και επίσης μία αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Επίσης υπογράμμισε ότι το μνημόνιο «στόχο έχει να θέσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο όσο το δυνατόν συντομότερο χωρίς να υπάρξει ανάγκη για κανενός είδους πτώχευση».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: