Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η κρίση «υπαγορεύει περισσότερο κράτος», λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν Επικριτής της παγκοσμιοποίησης

Λιγότερη αγορά και περισσότερο κράτος υπαγορεύει -«έστω και για λίγο»- η κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα: Αυτήν την γνώμη εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν μιλώντας τη Δευτέρα σε φοιτητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Η παγκοσμιοποίηση μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών», τόνισε επίσης ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -και πιθανολογούμενος ως υποψήφιος στις επόμενες γαλλικές εκλογές με τους Σοσιαλιστές.

«Σχεδιάζοντας ένα νέο μακροοικονομικό πλαίσιο για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει -έστω και λίγο- λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους» τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει εμφανιστεί επιφυλακτικό για τον Στρος-Καν: Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν έχει κατάφερε «να συνυπογράψει την καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού« μετά την κρίση, είχε αναφέρει προ ημερών στον βρετανικό Guardian ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν.

«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια» συνέχισε στην ομιλία του τη Δευτέρα ο Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας πως ενώ η παγκοσμιοποίηση «των ανταλλαγών συνδέεεται κατ' αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».

Αυτή η ανισότητα μάλιστα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΝΤ «μπορεί να ήταν μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης», σημειώνοντας πως, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακρυπρόθεσμα, «η ανάπτυξη πρέπει να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων»।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: