Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ο Γ. Παπανδρέου κρατάει το κλειδί της κυβέρνησης

Ο Γ. Παπανδρέου κρατάει το κλειδί της κυβέρνησης
Σε ένα ακόμη κρίσιμο κρας τεστ για τη συνοχή των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που μετέχουν στην κυβέρνηση βάζει η τρόικα τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο. Η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή,που ελήφθησαν κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έτσι ώστε να λάβουμε τη δόση του δανείου, προκαλεί νέους πονοκεφάλους και οι επιτελείς των δύο κομμάτων σημαίνουν συναγερμό.
Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στο να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο με ένα άρθρο. Θέλει να υπάρχει ευελιξία στους βουλευτές για να αποφύγει τα χειρότερα. Πρώτος απ' όλους έθεσε το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με τον συνεργάτη του Γ. Ελενόπουλο να απαντάει επί της ουσίας για το τι θα πράξει εκείνη την ώρα στην αίθουσα της ολομέλειας ο πρώην πρωθυπουργός και όχι μόνο, καθώς είναι γνωστό πως τον κύριο Παπανδρέου ακολουθούν και άλλοι βουλευτές.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου στην ουσία λέει πως αν αλλάξει κάτι από τους δικούς του νόμους στις μεταρρυθμίσεις που θέτει η τρόικα, τότε ο ίδιος δεν θα συναινέσει. Ποια είναι αυτά τα θέματα; Οι τράπεζες, η παιδεία, το μεταναστευτικό είναι θέματα που ο κ. Παπανδρέου δεν διαπραγματεύεται. Άλλωστε, η γραπτή δήλωση του στενού του συνεργάτη, Γ. Ελενόπουλου, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για διαφορετική ερμηνεία.Ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας με την τρόικα,κάποιοι σχολιαστές άρχισαν να εκφράζουν τους... προβληματισμούς τους σχετικά με το αν θα στηρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου το αποτέλεσμα της συμφωνίας, όπως αυτό θα φτάσει στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου.Κάποιοι άλλοι το πάνε ακόμη παραπέρα και μας «ενημερώνουν»ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ψηφίσει. Είναι προφανές ότι και οι μεν και οι δε, δια των... ψιθύρων, δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την άποψη του Γιώργου Παπανδρέου.
Και δεν την εκφράζουν,πρώτον, γιατί δεν την γνωρίζουν και, δεύτερον, γιατί επιχειρούν εκ των προτέρων να καλλιεργήσουν το κλίμα που θα τους επιτρέψει είτε να μεταθέσουν ευθύνες που τους αναλογούν σε άλλους, είτε να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αυτό το πράττουν καταφεύγοντας από τη μία στο ψεύδος και από την άλλη στην παραπλάνηση,χωρίς να απουσιάζει και η αποσιώπηση περί του διακυβεύματος. Κι αυτό γιατί: Πρώτον, ουδεμία ενημέρωση έχουν σχετικά με το τι θα πράξει Γιώργος Παπανδρέου, άρα ψεύδονται. Δεύτερον, ουδείς μπορεί να έχει αποφασίσει κάτι, επομένως και ο Γιώργος Παπανδρέου, αν πρώτα δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, δεν μπορεί να αποφασίσει.Τρίτον, αντί να μας ενημερώσουν, αν γνωρίζουν, ποιο είναι το ζήτημα επί του οποίου πρέπει κάποιος να αποφασίσει, ενδιαφέροντα πρωτίστως για το... επόμενο βήμα. Επιπροσθέτως, αντί να αναζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας και στη συνέχεια να εκτιμήσουν αν αυτό διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αναζητούν την απάντηση Παπανδρέου.
Μόνον που ο Γιώργος Παπανδρέου ότι πίστευε το πιστεύει και ό,τι έπραττε θα πράξει – και πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οπως κάνει πάντα και για όλα. Επομένως, δεν έχουν για κάτι να «προβληματίζονται», όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μήνυμα Βενιζέλου
Ο κ. Βενιζέλος έχει εστιάσει την προσοχή του στο το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι βουλευτές του, στην περίπτωση που το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έρθει με ένα άρθρο προς ψήφιση, αλλά και πέραν αυτού, τι θα γίνει όταν οι βουλευτές αντιληφθούν μέσα από τη διαβούλευση τι κρύβεται πίσω από τις μεταρρυθμίσεις. Στη συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου ετέθη το θέμα και ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει οι βουλευτές να μην προκληθούν ενόψει μάλιστα και ευρωεκλογών, διότι όπως εξήγησε στον κ. Σαμαρά,όλα τώρα πρέπει να εξετάζονται κάτω από αυτό το πρίσμα των εκλογών. Το Ποτάμι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν περιθώρια για πολυτελείς συζητήσεις...
Ο κ. Βενιζέλος είχε φροντίσει νωρίτερα να μεταφέρει τους προβληματισμούς του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λέγοντας πως το ζήτημα είναι νομοτεχνικό και θα εξεταστεί ότι «στόχος μας δεν είναι -και προσωπικά δικός μου στόχος δεν είναι- να εκβιαστεί διαδικαστικά κανείς στη Βουλή. Εδώ, μιλάμε για ευθύνες, οι οποίες είναι ιστορικές, θεσμικές, δημοκρατικές».
Τι θα κάνουν οι άλλοι βουλευτές
Το μεγαλύτερο «αγκάθι»είναι το τι θα πράξουν οι άλλοι βουλευτές,όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση,όμως, του «πράσινου» στρατοπέδου οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις είναι πολλές κυρίως στο θέμα των τραπεζών. Ήδη, μια ομάδα βουλευτών έχει διαμηνύσει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν πρώτα δεν συζητηθεί σε βάθος και επιχειρηθεί με ένα άρθρο η ψήφισή του. Μέχρι τώρα τις αντιρρήσεις τους για νέα μέτρα, όποια και αν είναι αυτά, ακόμη και θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις αλλά που ενέχουν έμμεσα οικονομικά μέτρα, έχουν δηλώσει ή έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα τα ψηφίσουν οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κασσής, Γιάννης Κουτσούκος. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται βουλευτές που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου, όπως οι Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αντζελα Γκερέκου.
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: