Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Με βυτία και μπετόνια κουβαλούν καθαρό νερό!

Μεσαίωνας από την ρύπανση στην Εύβοια


http://img.protothema.gr/
Άπλετο φως στα αίτια θανάτων στο δήμο Μεσσαπίων ζητά με έγγραφό του προς το δήμο, ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά την άρνηση του Ληξιαρχείου να επιτρέψει την χορήγηση στοιχείων.

Στο Συνήγορο του Πολίτη είχε προσφύγει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γαία, ο οποίος πρωτοστατεί στην διερεύνηση της ρύπανσης από εξασθενές χρώμιο στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για τον αριθμό αλλά και για τα αίτια θανάτων της τελευταίας δεκαετίας (1999-2000).

Η Γαία θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα του δήμου Οινοφύτων, ο οποίος προχώρησε σε επιδημιολογική μελέτη διαπιστώνοντας με βάση τα πρώτα στοιχεία ότι ο καρκίνος «θερίζει» εξαιτίας της εκτεταμένης βιομηχανικής ρύπανσης που βομβαρδίζει για χρόνια την περιοχή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από το δήμο Μεσσαπίων να διευκολύνει τον περιβαλλοντικό σύλλογο στην διερεύνηση της υπόθεσης με την προσκόμιση στοιχείων που χαρακτηρίζει συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία.

Η Γαία με την συνδρομή δύο επιστημόνων θα επεξεργαστεί σε πρώτη φάση τα στοιχεία με απώτερο σκοπό την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης καθώς η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό έχουν θορυβήσει τον κόσμο. Η ρύπανση συνεχίζει ακάθεκτη και ακόμη και στις πρόσφατες μετρήσεις οι ποσότητες εξασθενούς χρωμίου κυμαίνονταν από 28 έως 32 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Ο Γολγοθάς των κατοίκων


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κάτοικοι της Εύβοιας είναι αναγκασμένοι να κουβαλούν με μπετόνια νερό από πηγές με καθαρό νερό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για λάτρα ενώ για πόση χρησιμοποιούν το εμφιαλωμένο. Ο πρόεδρος της ΓΑΙΑ κ. Νίκος Χασάνδρας αναφέρει ότι στην πρόσφατη επίσκεψή της υπουργού Περιβάλλοντος στην Εύβοια, είχε προταθεί στο δήμο και την περιφέρεια να εκταμιευτεί κονδύλι για την χρηματοδότηση της μεταφοράς καθαρού νερού σε φτωχές και άπορες οικογένειες αλλά οι τοπικοί φορείς, παρά το γεγονός ότι είναι περίοδος δημοτικών εκλογών, σφυρίζουν αδιάφορα.

Από την Άνοιξη του 2009, είχε διαπιστωθεί ότι οι γεωτρήσεις της Εύβοιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης λόγω της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου που οδήγησαν σε συστηματικούς ελέγχους τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τις τοπικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του δήμου έγιναν προσπάθειες απόκρυψης της έκτασης του προβλήματος, οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επέμειναν πιέζοντας ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις και καθαρό νερό.

Οι μελέτες και οι αναλύσεις, καταδεικνύουν ότι βασική αιτία ρύπανσης είναι η Λάρκο χωρίς να αποκλείονται και φυσικά αίτια, που προέρχονται από την εκτεταμένη παρουσία πετρωμάτων που αποτελούν πηγή χρωμίου στο έδαφος.

Στα επτά από τα οκτώ δείγματα που λήφθηκαν από την περιοχή ανιχνεύθηκαν τιμές βαρέων μετάλλων οι οποίες υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια για τα επικίνδυνα αλλά και για τα μη επικίνδυνα απόβλητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα λατομεία της Λάρκο ξεφορτώνονται επικίνδυνα απόβλητα και από άλλες βιομηχανίες, τα οποία μεταφέρονται με φορτηγά νύχτα ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι δεν είναι άγνωστα στην εταιρεία.

Όπως μάλιστα σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές αν η βιομηχανία ήθελε να εντοπίσει τους υπεύθυνους θα μπορούσε να το είχε κάνει από την στιγμή που στο χώρο υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: