Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ο Μάρκος Μπόλαρης, σε εκδήλωση για την υγεία...


Τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Κεντρική Μακεδονία, Μέτωπο Ανάπτυξης» στο χώρο της υγείας, ανέπτυξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη Δ’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τον κ. Μπόλαρη προλόγισαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Παπαστεργίου, αλλά και ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος αναφερόμενος στον υποψήφιο περιφερειάρχη, είπε ότι «πρόκειται για έναν άνθρωπο που παλεύει για να αλλάξει τα πράγματα με ήθος, αξιοπρέπεια και συνέπεια».
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος εκπροσώπων από το χώρο της υγείας, αλλά και της αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης.
«Ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας εξαρτάται από επάρκεια, ποιότητα και ορθολογική κατανομή» τόνισε ο κ. Μπόλαρης, και συνέχισε λέγοντας πως «το συγκεντρωτικό μοντέλο υπηρεσιών υγείας είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό διοικητικό φόρτο εργασίας, έλλειψη ευελιξίας, σπατάλη των οικονομικών πόρων και δυσκολίες συντονισμού των προγραμμάτων.
Με την απουσία περιφερειακών αρχών υγείας είχαμε υποβάθμιση των νομαρχιών σε...
απλούς διεκπεραιωτές».
Τι μπορούμε να πετύχουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα με τις Νέες Τεχνολογίες, μπορούμε να έχουμε ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας, με μικρότερο κόστος . Η "ηλεκτρονική υγεία" μπορεί να προσφέρει καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας να οργανώσει αποτελεσματικά και μεθοδικά τη διαχείριση και το συντονισμό των μονάδων, ενώ με τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να στηρίξουμε ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές ή ασθενείς που αδυνατούν να μετακινηθούν.
Η Περιφέρεια με τη χρήση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα προχωρήσει στη δημιουργία «υγειονομικού χάρτη» με στόχο τον έλεγχο της ανάπτυξης της προσφοράς και ζήτησης του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά το σχεδιασμό ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η ανάπτυξη σύγχρονων πολιτικών προαγωγής και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Μπορούμε να είμαστε η Περιφέρεια παροχής ιατρικών υπηρεσιών για τους Βαλκάνιους αντί να πηγαίνουν στην Τουρκία. Μεγάλα είναι ακόμη τα περιθώρια για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Περιφέρειά μας. Έχουμε τις υποδομές, το επιστημονικό προσωπικό, τις ιαματικές πηγές, το κλίμα και το περιβάλλον. Αυτή η μορφή τουρισμού μπορεί να στηριχθεί από την Περιφέρεια για να ενταχθεί στο σύστημα παροχής εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων.
«Στη λογική της ανάπτυξης θέλω να σας καλέσω (τους γιατρούς) να συστρατευθείτε. Είστε από τους επίλεκτους του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει σ’ αυτήν την περιφέρεια. Θέλω να αναδείξουμε την άλλη πρόταση. Την άλλη πρόταση που συνιστά το Μέτωπο Ανάπτυξης, την άλλη πρόταση για τον τόπο, δηλαδή για την προοπτική που έχει αυτός ο τόπος. Για να κάνουμε περήφανους αυτούς τους ανθρώπους που μένουν σ’ αυτόν τον τόπο», είπε ο κ. Μπόλαρης και κατέληξε πως πρέπει να σταματήσει «ο ευτελισμός της πολιτικής και η ασυναρτησία. Σήμερα, στην ώρα της κρίσης, χρειάζεται σοβαρή πολιτική απάντηση. Και επειδή αυτή η σοβαρή πολιτική απάντηση είναι στα χέρια σας, ελάτε να κάνουμε μαζί αυτό που χρειάζεται για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: