Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

To IKA μπαίνει στο ΕΣΥ

Η Τρόικα απαιτεί λιγότερες δαπάνες και…


http://img.protothema.gr/
Πέντε μεγάλες μονάδες (θεραπευτήρια) του ΙΚΑ θα «ανοίξουν» τις πόρτες τους σε όλους τους Έλληνες πολίτες μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Αυτός είναι ο φιλόδοξος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα δίνοντας έτσι το έναυσμα για την πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κλάδου υγείας του ΙΚΑ με το ΕΣΥ. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς την επόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης για την ενοποίηση των κλάδων Υγείας Υγείας που έχει προγραμματιστεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Υγείας και Εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν συντάξει οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ στην Αττική (σημειωτέον ότι πρόκειται για νοσοκομεία που παρέχουν πλήρη κάλυψη και νοσηλεία μόνο στους 5,5 ασφαλισμένους του ΙΚΑ) θα ενταχθούν σταδιακά στο ΕΣΥ και στο πρόγραμμα εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε θεραπευτήριο ΙΚΑ θα «χρεώνεται» σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του. Θα εφημερεύει, για παράδειγμα, όταν εφημερεύει και το νοσοκομείο του ΕΣΥ ενώ θα διατίθεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του για τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ως πιλοτικά «ζεύγη» το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στα Μελίσσια με το νοσοκομείο Σισμανόγλειο ή το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στα Πατήσια με το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Στο ΕΣΥ οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων

Η ενοποίηση των κλάδων Υγείας, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, και η δημιουργία συστήματος Πρωτοβάθμιας (Εξωνοσοκομειακής) Φροντίδας Υγείας ήταν μεν μία από τις βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, ωστόσο πλέον αποτελεί… ρητή απαίτηση της Τρόικας.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη συνάντηση του 7μελούς κλιμακίου των ελεγκτών με την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε το θέμα της ανύπαρκτης εξω-νοσοκομειακής φροντίδας στην χώρα μας που έχει ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» τα νοσοκομεία με περιστατικά κάθε βαρύτητας, αδυνατώντας έτσι να ανταποκριθούν στη βασική αποστολή τους, την νοσηλεία.

Οι ελεγκτές υπέβαλαν επίμονα ερωτήσεις προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί γενικοί γιατροί στη χώρα μας ώστε να αναλάβουν την πρώτη φροντίδα των ασθενών αλλά και γιατί δεν υπάρχει σύστημα αναφοράς στο ΕΣΥ το οποίο να αποτυπώνει την πορεία του ασθενούς μέσα στο σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τους παρέθεσε ο γγ κ. Αντώνης Δημόπουλος, στην χώρα μας υπάρχουν μόλις 2.000 γενικοί γιατροί –σημειωτέον ότι θεωρούνται ο κορμός του συστήματος δημόσιας υγείας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/50 του συνόλου των γιατρών. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία το 50% των γιατρών είναι γενικοί (οικογενειακοί) γιατροί. Οι επιθεωρητές τόνισαν ότι πρέπει ο ασθενής να παραπέμπεται σε νοσοκομεία από έναν και μόνο γιατρό, ο οποίος θα έχει την ειδικότητα της γενικής ιατρικής.

Τα «αγκάθια» της ένταξης

Σταδιακά όλα τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ καθώς και τα 240 Πολυιατρεία θα τεθούν στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενή ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται. Αυτό προβλέπεται στον σχετικό νόμο που ψήφισε ως υπουργός Εργασίας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος το καλοκαίρι και ουσιαστικά το άρθρο 31 του νόμου αυτού «ενεργοποιείται» την ερχόμενη Δευτέρα με τη σύγκληση της κοινής επιτροπής των δύο υπουργείων.

Ωστόσο, στην πράξη οι αρμόδιοι φορείς έρχονται αντιμέτωποι με το «αγκάθι» του εργασιακού καθεστώτος των γιατρών του ΙΚΑ. Από τους περίπου 9.000 γιατρούς του ΙΚΑ μόνον οι 1.000 είναι μόνιμοι ενώ και από τους υπόλοιπους οι μισοί είναι συμβασιούχοι!

Οι τελευταίοι φέρονται να καλύπτουν και τις βασικότερες ανάγκες των πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Είναι όμως προφανές πως εάν διακοπούν οι συμβάσεις τους το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς στην πράξη θα ακυρωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες ενώ στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή οικονομικά η μονιμοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: