Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ...


Ρεπορτάζ : Αχιλλέας Χεκίμογλου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

«Δυστυχώς δεν υπάρχει κοινή πατρίδα για τους φοροκλέπτες και τους εργαζομένους που πληρώνουν τους φόρους τους. Ηδη έχουμε κόψει τα πάντα : Τις εξόδους, το σινεμά και τις ταβέρνες. Περίμενα την καταβολή του επιδόματος στο τέλος του μήνα για να πληρώσω το στεγαστικό μας. Αυτά τα χρήματα,δυστυχώς, θα είναι λιγότερα». Ετσι «υποδέχθηκε» τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ο δημόσιος υπάλληλος κ. Κ. Μπούκας, λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του στη διαμαρτυρία που έγινε έξω από το υπουργείο Οικονομικών. «Βγήκα έξω από τα... ρούχα μου. Αυτές είναι οριακές καταστάσεις και σίγουρα προκλητική πολιτική» συμπληρώνει.
Ο κ. Μπούκας εργάζεται εδώ και 23 χρόνια, αρχικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου απασχολείται επίσης και η σύζυγός του, η κυρία Αμαλία Μπούκα. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά: Τη Βάσω, που σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Βαγγέλη, που είναι μαθητής της Β΄ Λυκείου.
Οπως εξηγεί ο κ. Μπούκας, υπολογίζοντας το ύψος των περικοπών ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός θα χάσει προ φόρων εισοδήματα 2.301,3 ευρώ. «Παίρνω καθαρό μισθό 1.502 ευρώ.Η μείωση του επιδόματος κυμαίνεται στα 52 ευρώ ανά μήνα και στα 624 ευρώ κατ΄ έτος» σημειώνει. Ο 13ος και ο 14ος μισθός του κυμαίνονται στα 2.089 ευρώ, όμως με τα νέα μέτρα χάνει 694 ευρώ και θα λάβει μόλις 1.318 κατ΄ έτος.
Α ντίστοιχες μειώσεις θα γνωρίσει και ο μισθός της συζύγου του. Η κυρία Μπούκα λαμβάνει μισθό 1.404 ευρώ, από τον οποίο το 2010 θα χάσει 576 ευρώ. Ακόμη ο 13ος και ο 14ος μισθός φθάνουν στα 1.615 ευρώ, όμως θα μειωθούν κατά 484,5 ευρώ και θα προσεγγίσουν μόλις τα 1.110,5 ευρώ. Αρα είναι «μείον» 1.060,5 ευρώ. Συνολικά δηλαδή για την οικογένεια η απώλεια ξεπερνά τα 2.300 ευρώ προ φόρων, στην οποία πρέπει να προστεθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των επιδομάτων κατά 25%. Ως σήμερα τα προ φόρων επιδόματα της οικογένειας ήταν 9.924 ευρώ, όμως μετά τη μείωση κατά 12% και τη φορολόγηση κατά 25% απομένουν 6.549,9 ευρώ.
Για την οικογένεια Μπούκα, όπως και για χιλιάδες ακόμη, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς ο ένας μισθός κάλυπτε το μηνιαίο κόστος των σπουδών της κόρης τους στην Πάτρα (800 ευρώ κατ΄ ελάχιστον ανά μήνα), το έξοδα του φροντιστηρίου του γιου (400 ευρώ τον μήνα) και το στεγαστικό τους δάνειο (320 ευρώ ανά μήνα). «Ουσιαστικά ζούσαμε με τον άλλο μισθό,όμως τώρα με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους χάνουμε κι άλλο. Π.χ. για το αυτοκίνητό μου χρειάζομαι δύο γεμίσματα τον μήνα. Με τις νέες αυξήσεις θα χρειάζομαι 8 ευρώ ανά φουλάρισμα,δηλαδή 16 ευρώ τον μήνα, ήτοι 180 ευρώ τον χρόνο» συμπληρώνει.
«Με αυτές τις απώλειες το καλοκαίρι, όταν θα πάω στο χωριό μου στη Δωδώνη, δεν πρόκειται να μετακινηθώ αλλού ούτε να ξοδέψω. Τα ρούχα ούτως ή άλλως τα έχουμε κόψει.Μας αποτελειώνουν.Αν φορολογούσαν πραγματικά και τους υπόλοιπους, όπως τις μεγάλες εταιρείες ή την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας,θα το συζητούσαμε. Τώρα; Μόνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν;» αναρωτιέται.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: