Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

"ΣΤΟ ΔΝΤ, ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ"


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Η Ελλάδα, αν και μετά τα χθεσινά μέτρα δεν έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τη δραματική αυτή αναφορά έκανε στο χθεσινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Η Ελλάδα δεν αντέχει πια να δανείζεται με 7%», είπε χαρακτηριστικά...
ο Πρωθυπουργός. Η σαφής δήλωση του κ. Παπανδρέου, περί πιθανής πλέον προσφυγής στο ΔΝΤ, αποτελεί ίσως την πιο «προωθημένη» προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες και τον άξονα Γαλλίας- Γερμανίας ότι η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει ουσιαστική έκφραση της στήριξης της Ε.Ε., γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα.
Παράλληλα, η ανακοίνωση ότι αμέσως μετά την αυριανή του συνάντηση στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Παρίσι, προκειμένου την Κυριακή το απόγευμα να έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, δημιουργεί την αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Και πως επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία καμιάς μορφής για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σε βαρύ κλίμα
Το Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, και κάτω από το βάρος της προχθεσινής βαρυσήμαντης όσο και δραματικής ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να στηρίξει ομόφωνα τα μέτρα, παρά τις επιμέρους αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς υπουργών. Από όσους έλαβαν τον λόγο, αξίζει να επισημανθεί η παρέμβαση του υπουργού Εθν. Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τα μέτρα, αλλά είναι της γνώμης ότι αυτά θα έπρεπε για το καλό της χώρας να είχαν ληφθεί ήδη από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες ώστε να αποφευχθεί προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε στους συναδέλφους της ότι ο κίνδυνος τώρα προέρχεται από την ύφεση στην οικονομία, καθώς όπως είπε με τις περικοπές δαπανών μόνο το 2010 θα περικοπούν 16 δισ. ευρώ και πως αυτό πρέπει να σταλεί ως μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσαν ότι στηρίζουν την αναγκαιότητα λήψης των μέτρων, με την κ. Διαμαντοπούλου να υποστηρίζει την άποψη ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος ωστόσο την προηγουμένη είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για την περικοπή του 14ου μισθού. Ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποίησε να μην έχει κανείς (εκ των συναδέλφων του) την αυταπάτη ότι την επομένη θα έχει κάτι κερδίσει από την κρίση. Όπως τόνισε στην κρίση αυτή ή όλοι θα νικήσουμε ή όλοι θα καταστραφούμε μαζί.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι διατηρεί τις ενστάσεις και επιφυλάξεις του, γνωρίζοντας όμως την κρισιμότητα της κατάστασης αποδέχεται τη λήψη των μέτρων.
Η κοινωνική αντίδραση
Αξιοσημείωτη θεωρήθηκε η παρέμβαση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου η οποία απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν κινούνται στα όρια της ιδεολογίας και της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος, για να λάβει την παραδοχή- έκπληξη του Πρωθυπουργού ότι «δεν είναι καν πολιτική μας αυτά τα μέτρα». Τόσο η κ. Ξενογιαννακοπούλου όσο και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή επεσήμαναν την ανάγκη να δοθεί προσοχή στην κοινωνική αντίδραση που υπάρχει απέναντι στα μέτρα ώστε αυτή να μη μετουσιωθεί σε μαζικό κίνημα.
Λίγο μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και να τον ενημερώσει για την κρισιμότητα της κατάστασης και τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες, και ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο Πρωθυπουργός είπε: «Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας».
«Έξοδο από τη ΟΝΕ»
Αργότερα, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του οργάνου για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο, όπως οι Γιάννης Κουτσούκος και Δημήτρης Κουσελάς, σχολίασαν πως υπάρχει πρόβλημα πολιτικής και ιδεολογικής σύγχυσης στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Παντελής Οικονόμου ζήτησε συνολική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και μάλιστα έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ!
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: