Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Θετική υποδοχή των μέτρων από Ευρώπη, ΔΝΤ και αγορές

Κατ αρχήν ικανοποίηση εκφράζουν ευρωπαίοι εταίροι, κοινοτικοί αξιωματούχοι και οικονομικοί οργανισμοί για τη πρόσθετη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επισημαίνουν ωστόσο ότι τώρα πρέπει τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν.

Γερμανία: Σεβασμός στα μέτρα, αλλά όχι οικονομική βοήθεια
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε το "σεβασμό" του για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν πως "η Ελλάδα κάνει πραγματικά προσπάθειες" για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Ωστόσο το Βερολίνο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι στη συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου την Παρασκευή δεν θα τεθεί θέμα οικονομικής βοήθειας.


Γαλλία: Χειροπιαστά μέτρα

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "μέτρησε σωστά την κατάσταση" και χαρακτηρισε τα μέτρα "ισχυρά και χειροπιαστά". "Συγχαίρω τη σαφήνεια και τον ρεαλισμό της ελληνικής κυβέρνησης και τον εφικτό χαρακτήρα της δέσμης των μέτρων που θα εφαρμοστούν", σημείωσε.
"Αν αυτά ήταν μόνο πιθανά περιθωριακά και διαρθρωτικά μέτρα, θα μπορούσαμε να είμαστε δύσπιστοι, όμως εδώ έχουμε σκληρά και χειροπιαστά μέτρα", δήλωσε η Λαγκάρντ επικαλούμενη τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ και τις αυξήσεις του φόρου επί των προϊόντων πετρελαίου και των ειδών πολυτελείας.


Ρεν: Να εφαρμοστούν εγκαίρως τα μέτρα
Η σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν. Τόνισε ωστοσο ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα και διευκρίνισε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012. Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Γιουνγκερ: Θαραλλέα μέτρα
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε τα θαρραλέα, όπως τα χαρακτήρισε, πρόσθετα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική βοήθεια των εταίρων της, αν κριθεί αναγκαίο.


Μπαρόζο: Πλήρης στήριξη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει και διαβεβαίωσε για πλήρη στήριξη της χώρας μας.


ΕΚΤ: Αποφασιστικό πρόγραμμα

Την ικανοποίησή του για «τα πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα» τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την Φρανκφούρτη. «Το αποφασιστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και να επανέλθει, μεσοπρόθεσμα, σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα αυξήσει την απασχόληση», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.


ΔΝΤ : Πολύ ισχυρά τα μέτρα
Στην πρώτη του αντίδραση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χαρακτήρισε "πολύ ισχυρά" τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα."Χαιρετίζουμε τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τις ελληνικές αρχές. Αποτελούν ένα σύνολο πολύ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων", αναφέρει η Κάρολιν Ατκινσον, εκπρόσωπος του Ταμείου. "Η εφαρμογή αυτής της δέσμης μέτρων θα είναι μια κρίσιμη καμπή σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια", εκτίμησε η κα Ατκινσον, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει "την τεχνογνωσία του" για να "βοηθήσει τις αρχές στην υλοποίηση των σχεδίων τους".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: