Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ


Από ΤΑ ΝΕΑ

Σαρωτικές ανατιμήσεις στην αγορά φέρνει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με τις επιπτώσεις στην αγορά να πολλαπλασιάζονται και εξαιτίας των επιβαρύνσεων στο κόστος που φέρνει η αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση του μειωμένου συντελεστή 4,5% στο 5%, του χαμηλού συντελεστή 9% στο 10% και του υψηλού συντελεστή 19% στο 21%, προκειμένου...
να εισρεύσουν στον προϋπολογισμό πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ. Ο νέος αυξημένος ΦΠΑ τίθεται σε ισχύ από σήμερα προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά καθώς οι καταστηματάρχες δεν έχουν προλάβει να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές τους.
Οι επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αγγίζουν κάθε προϊόν και υπηρεσία, με εξαίρεση υπηρεσίες από γιατρούς, δικηγόρους, τράπεζες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, καζίνα και ασφαλιστήρια συμβόλαια που προς το παρόν- καθώς υπάρχει κυβερνητική εξαγγελία για καθιέρωση ΦΠΑ για όλους- εξαιρούνται.
Έτσι, ένα λίτρο ελαιόλαδο που χθες κόστιζε 5,7 ευρώ, σήμερα κοστίζει 5,75 ευρώ, ένας φορητός υπολογιστής από 1.500 ευρώ χθες, φτάνει σήμερα τα 1.526,42 και όποιος πήγε χθες θέατρο με εισιτήριο 25 ευρώ σήμερα θα πρέπει να καταβάλλει στην ίδια παράσταση 25,23 ευρώ. Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έρχονται στα πάγια μεγάλης αξίας. Έτσι, ένα καινούργιο ακίνητο που μέχρι χθες με ΦΠΑ 19% πωλούνταν έναντι 300.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί μόνο από την αύξηση του φόρου κατά 2 μονάδες κατά περισσότερα από 5.000 ευρώ και ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.εκ. αξίας 17.000 ευρώ με την αύξηση του ΦΠΑ κοστίζει 285 ευρώ περισσότερα.
Η αύξηση του ΦΠΑ άλλωστε, δίνει αφορμή και για στρογγυλοποιήσεις τιμών οι οποίες είθισται να γίνονται... προς τα πάνω. Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πάντως, εκτιμάται πως οι στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω θα αποφευχθούν. Παράγοντες του εμπορικού κόσμου πάντως επισημαίνουν και τις επιβαρύνσεις που βρίσκονται καθ΄ οδόν εξαιτίας της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα- που αυξάνει το κόστος παραγωγής και τα μεταφορικά- και θα μετακυλισθούν στον τελικό καταναλωτή. Φοροκαπέλο και στα τιμολόγια της ΔΕΗ
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξης των 30 ευρώ τον χρόνο, για μια μέση ελληνική οικογένεια, προκαλεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά επιβάλλεται και στην ηλεκτρική ενέργεια Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα με βάση την κοινοτική οδηγία 2003/96, για την εφαρμογή της οποίας μάς είχε δοθεί περίοδο χάριτος 5 ετών που έχει λήξει πλέον. Σύμφωνα με το μέτρο, στο εξής το εργοστασιακό ρεύμα θα επιβαρύνεται με 2,5 ευρώ / ΜWh και το οικιακό ρεύμα με 5 ευρώ/ ΜWh, δηλαδή με κάτι λιγότερο από ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει επιβάρυνση ίση με 9,7 ευρώ το τετράμηνο για μια οικογένεια με μέση κατανάλωση ρεύματος 1.770 kWh (το 4μηνο) ή 30 ευρώ τον χρόνο. Από το εν λόγω μέτρο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 180 εκατ. ευρώ.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου καταργείται η απαλλαγή που είχε θεσπιστεί για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας (182 ευρώ/ χίλια λίτρα)
στα νησιά, προκειμένου με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση να στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας (αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ.).
Το κόστος της απαλλαγής ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος που προκύπτει αν συνυπολογιστεί και η επιβολή του ειδικού φόρου στο ρεύμα φθάνει τα 267 εκατ. ευρώ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: