Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΧΑΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ!


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Περισσότερο από έναν μισθό τον χρόνο αφαιρούν από τους εργαζομένους του Δημοσίου τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Παράλληλα, οι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους δεν αφήνουν ανέπαφους ούτε τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Το «ψαλίδι» κατά 30% στα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στο επίδομα αδείας...
στο Δημόσιο, η περικοπή κατά 12% των επιδομάτων τους, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ μαζί με τη νέα αύξηση των ειδικών φορών κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά οδηγούν σε σημαντική απώλεια εισοδήματος. Μάλιστα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις του ΦΠΑ αλλά και του ειδικού φόρου στα καύσιμα θα οδηγήσουν σύντομα σε κύμα ανατιμήσεων δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς οι επιχειρηματίες πρόκειται να μετακυλίσουν το κόστος που προκύπτει για τους ίδιους στους πελάτες τους.
Όπως προκύπτει, ένας μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 1.381 ευρώ χάνει από τις περικοπές των επιδομάτων τον χρόνο 253,44 ευρώ και από τις μειώσεις κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας επιπλέον 676,8 ευρώ. Δηλαδή σε ετήσια βάση εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής οι απώλειες στο εισόδημά του είναι 930,24 ευρώ. Σε αυτά, εάν προστεθούν οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα 490 ευρώ τον χρόνο, στα τσιγάρα 219 ευρώ τον χρόνο, των τιμολογίων της ΔΕΗ 29,1 ευρώ τον χρόνο και των τροφίμων 46 ευρώ ετησίως, τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση για τον συγκεκριμένο μισθωτό υπάλληλο ανέρχεται στα 1.714,1 ευρώ.
Ένα ζευγάρι μισθωτών στο Δημόσιο με συνολικές μηνιαίες απολαβές 3.324 ευρώ χάνει κάθε μήνα μόνο από τις περικοπές των επιδομάτων του 76 ευρώ, δηλαδή 912 ευρώ τον χρόνο. Από τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος άδειας κατά 30%, οι απώλειες στο εισόδημά τους φτάνουν τα 1.478,4 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή μόνο από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα χάσουν 2.390 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτά τα χρήματα έρχονται να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις από τους νέους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, από τον ειδικό φόρο που θα επιβαρύνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ. Επιβαρύνσεις που αφορούν όλους τους καταναλωτές- εργαζομένους του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος των καυσίμων για τη χρήση ενός αυτοκινήτου 1400 κ.ε. σε ετήσια βάση (14.000 χιλιόμετρα τον χρόνο) στην αρχή του χρόνου υπολογιζόταν στα 1.925 ευρώ. Σήμερα, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν 2.415 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 490 ευρώ περισσότερο. Επιβαρύνσεις φέρνουν όμως και οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 1% και συγκεκριμένα από 9% στο 10%. Για την αγορά 19 συγκεκριμένων προϊόντων από το σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές πληρώνουν σήμερα 79,7 ευρώ την εβδομάδα και θα κληθούν να πληρώσουν 80,05 ευρώ, δηλαδή 46 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση. Όμως, μεγάλη είναι η αύξηση που έρχεται και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν περίπου κατά 10 ευρώ ανά τετράμηνο. Όσο για τους καπνιστές, μάλλον θα τους έρθει... βαρύ το τσιγάρο, καθώς ένας καπνιστής με ημερήσια κατανάλωση ένα πακέτο, θα αναγκαστεί να πληρώσει έως και 1,2 ευρώ περισσότερο δηλαδή ακόμα και 438 ευρώ τον χρόνο

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: