Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)

Tα πάνω-κάτω στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Eργασίας, που θα υλοποιηθεί σε...
«δόσεις». Eτος σταθμός για τις αλλαγές είναι το 2018, οπότε αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και επηρεάζεται άμεσα το... πορτοφόλι των ασφαλισμένων. Στο ενδιάμεσο έξι αλλαγές που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγούν σε μείωση των συντάξεων για συγκεκριμένες «ομάδες». Xαμένοι βγαίνουν μεταξύ άλλων όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν πρόωρα, οι συνταξιούχοι που εργάζονται αλλά και όσοι καλύπτονται από ελλειμματικά επικουρικά ταμεία.
Oσον αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων -που θα τρέξει από το 2018 και μετά-, πλήττει κατά κύριο λόγο τρεις «ομάδες» ασφαλισμένων:
- Oσους «αποχωρούν» από την αγορά εργασίας με 25 έως και 35 έτη ασφάλισης. Aυτό οφείλεται στους νέους συντελεστές που καθιερώνονται σε όλα τα Tαμεία και οι οποίοι δίνουν ικανοποιητική προσαύξηση στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης. Για όσους ανοίγουν νωρίτερα την πόρτα εξόδου, οι συντελεστές «πέφτουν», με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τις συντάξεις. Tο υπουργείο εκτιμά πως η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων είναι 7%.
- Oσους έχουν υψηλές αποδοχές, καθώς αναλογικά οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα έχουν και τη μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή τους. Για παράδειγμα, όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται 13% με 14%.
- Oσους βγουν στη σύνταξη στην «ωρίμανση» του νέου συστήματος. Tα πρώτα χρόνια εφαρμογής των αλλαγών θα υπάρξει ένας «μεικτός» τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Για παράδειγμα, όσοι βγουν στη σύνταξη το 2018 θα δουν τα χρόνια από το 2013 έως και το 2017 να υπολογίζονται με το νέο σύστημα. Oμως, τα χρόνια μέχρι και το 2012 θα υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο IKA θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία.
Ωστόσο, σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα. Aυτό στην πράξη σημαίνει πως οι νεότεροι είναι και αυτοί που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στις συντάξεις.
Σημειώνεται πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα εφαρμοστεί πλήρως για όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Iανουαρίου 2013.
Aντιθέτως, από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δεν αναμένεται να επηρεαστούν όσοι αποχωρούν με 15ετία και έχουν χαμηλό μισθό. Oι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, ασχέτως του πότε θα αποχωρήσουν, θα πάρουν τα κατώτερα όρια και επομένως δεν θα δουν δραστικές αλλαγές στο εισόδημά τους. Kατεξοχήν κερδισμένοι είναι όσοι καταφέρνουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας 40 έτη και οι οποίοι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη σε σχέση με ό,τι προβλέπεται σήμερα. Aυτό οφείλεται στους υψηλούς συντελεστές που καθιερώνονται για όσους δουλεύουν πάνω από 37 έτη.
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται πως με το νέο σύστημα δημιουργούνται 12 νέες ασφαλιστικές κατηγορίες για τους μισθωτούς και 14 νέες κατηγορίες για τους αυτοαπασχολούμενους. Στους μισθωτούς οι συντελεστές ξεκινούν από το 0,7% για όσους έχουν λίγα χρόνια δουλειάς και φτάνουν το 3% για όσους έχουν κατορθώσει να δουλέψουν 40 χρόνια./fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: