Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πεταλωτής: Διασώζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα κατέρρεε

.nooz.gr
«Η ύπαρξη και η λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού για τον οποίο η κυβέρνηση αγωνίστηκε σκληρά, μας παρέχει το χρόνο και την ασφάλεια να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές και τομές που έχει ανάγκη η χώρα, μακριά από την αβεβαιότητα και την κερδοσκοπία των αγορών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Επεσήμανε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε ως νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που "κυριολεκτικά σώζει μακροπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα ενός συστήματος, το οποίο χωρίς της αναγκαίες τομές θα κατέρρεε σύντομα".

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι αίρει μακροχρόνιες αδικίες, όπως τις πολυδάπανες εθελούσιες εξόδους και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λίγων που επιβάρυναν όλους τους υπόλοιπους.

«Έχουμε βάλει σαν πρώτο στόχο στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώνουμε, τη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και το εισοδηματικό επίπεδο των απλών πολιτών», σημείωσε ο κ.Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα ήταν οι λιγότερο αιχμηρές και επίπονες για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά και ότι ο ορισμός των διοικητών δεν είναι θέμα ενός υπουργού, καθώς επίσης και ότι θα υπάρχει σύντομα διοικητής στο ΙΚΑ.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου ότι ενδεχομένως από τα Χριστούγεννα να μπορέσουν να αποκατασταθούν εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο ο ίδιος να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα και επισήμανε ότι ο κ. Λοβέρδος ως αρμόδιος υπουργός μπορεί να κάνει καλύτερα τους υπολογισμούς.

Υπογράμμισε δε ότι το ζήτημα είναι να φύγουμε από την ύφεση και μετά θα υπάρξει ανάπτυξη και πως εφόσον υπάρξει ανάπτυξη «είναι σαφέστατο ότι θα αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα όλων των πολιτών».

Ερωτηθείς πώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ για το νέο ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι μέσα από τον ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο που άνοιξε, ζήτησε να υπάρξει συλλογική, συνολική και εφαρμόσιμη πρόταση.

«Την ευθύνη της άσκησης πολιτικής την έχει αναθέσει ο λαός στην κυβέρνηση και εκείνη ασκεί υπεύθυνη και αποφασιστική πολιτική με πολύ μεγάλα περιθώρια συζήτησης με την κοινωνία», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα οι συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν τη δουλειά τους, όπως νομίζουν ότι πρέπει να την κάνουν.

Ξεκαθάρισε δε ότι είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και ότι το έργο της κυβέρνησης διαφέρει από εκείνο των συνδικαλιστικών φορέων.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να αντιληφθεί ο πολίτης ότι εάν δεν κάναμε τομές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είχε ασφάλιση υγείας και σύνταξης σε λίγο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: