Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

"Εμείς κάνουμε επιθετική εξωτερική πολιτική"

nooz.gr
"Εξαιρετικά θετικό δόγμα", χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι "μία τέτοια συμφωνία δεν επιτυγχάνεται με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία".

"Θα ήθελα να μάθω κι εγώ αν αυτή η ρήση του συμβούλου του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι και η υπεύθυνη άποψη της ΝΔ", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη για "νέο-οθωμανική και αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν". Τόνισε, δε, ότι "η εξωτερική πολιτική ασκείται με περισσή σοβαρότητα, με πολύ μεγάλη πληρότητα ως προς τις στοχεύσεις και τις πολιτικές μας".

"Εμείς δεν κάνουμε κουμπαριές για να κάνουμε εξωτερική πολιτική μέσω αυτών, εμείς βάζουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής εκεί που πρέπει, χωρίς φοβίες, με ξεκάθαρες θέσεις", είπε και επισήμανε ότι η ανταλλαγή επισκέψεων γίνεται όποτε πρέπει.

"Έχουμε βάλει συγκεκριμένο πλαίσιο σε αυτή την επίσκεψη, με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ληφθούν, με συγκεκριμένες υπογραφές συνεργασιών και δεν υπάρχει κανένα θέμα παρερμηνείας της θέσης μας, ούτε στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ούτε σε καμία άλλη πτυχή των διεθνών μας σχέσεων", πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας άλλη αναφορά, που σύμφωνα με τον τύπο, αποδίδεται στη ΝΔ,σχετικά με την περίοδο αδυναμίας που βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της κρίσης και τη συγκυρία της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "το να κρυβόμαστε σήμερα, επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, θα είναι σφάλμα και βλάβη για τα εθνικά συμφέροντα".

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση κάνει επιθετική εξωτερική πολιτική και διεκδικεί τα δίκαια της χώρας σε όλα τα επίπεδα και όλα τα fora.

Σχετικά με το αν θα γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που "κάποιοι πιστεύουν" ότι υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι θα δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο των συζητήσεων και οι υπογραφές των συμφωνιών που θα γίνουν.

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην διαμείνει σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, εξαιτίας των διαδηλώσεων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που αδικούν την ουσία και επισήμανε ότι το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει ο τούρκος πρωθυπουργός και θα γίνουν όλες οι εργασίες των ελληνοτουρκικών συναντήσεων, είναι το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: