Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

'ΒΟΥΤΙΑ' ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΟΤΕ


Υποχώρηση σημείωσαν στο α' τρίμηνο του 2010 τα έσοδα και τα κέρδη του ΟΤΕ, ο οποίος εκτιμά ότι το ρεύμα αποχώρησης συνδρομητών που αναζητούν φθηνότερες λύσεις σε άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες...Τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν κατά 3% και ανήλθαν σε 1,409 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν κάμψη και περιορίστηκαν στα 478 εκατ. εμφανίζοντας υποχώρηση 34,5% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2009. Εντυπωσιακότερη ήταν η πτώση των καθαρών κερδών, που στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου δεν ξεπέρασαν τα 66 εκατ. έναντι 268,5 εκατ. πέρυσι. Οσον αφορά την πορεία του ΟΤΕ από εδώ και πέρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του Παν. Βουρλούμης εμφανίζεται απαισιόδοξος, δηλώνοντας πως "στο πλαίσιο προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελλήνων καταναλωτών στούς αυστηρούς όρους του νέου οικονομικού πακέτου στήριξης, είναι πιθανόν να σημειωθεί αύξηση των αποσυνδέσεων μαζί με μείωση της δαπάνης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση της θέσης μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, θεωρούμε ότι δε θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό μείωσης εσόδων και κερδοφορίας του Α΄τριμήνου, για όλο το έτος».


Από το σύνολο των βασικών δραστηριοτήτων του, ο ΟΤΕ εμφάνισε υποχώρηση σε όλους τους τομείς εκτός της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα όπου τα έσοδα εμφάνισαν μικρή ενίσχυση 1,8%. Στο τέλος Μαρτίου, το μερίδιο του ΟΤΕ στην αγορά των ευρυζωνικών υπηρεσιών ήταν ελαφρώς άνω του 50%, με 1,148 εκατ. συνδρομητές ADSL όταν οι ανταγωνιστές του έχουν 1,140 εκατ. πελάτες. Ωστόσο σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2009 η συνδρομητική βάση του ΟΤΕ στην ευρυζωνική αγορά ενισχύθηκε κατά μόλις 11%, όταν οι άλλες εταιρείες είδαν τη δική τους πελατειακή βάση να αυξάνεται κατά 48%. Επίσης αναφορικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο καταγράφεται ο... επιθανάτιος ρόγχος του dial up Internet, καθώς καταγράφηκε πτώση στη σχετική κίνηση κατά 57% με αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο να καταμετρηθούν μόλις 168,2 εκατ. λεπτά σύνδεσης στο διαδίκτυο. Τέλος, στον τομέα της "διαδικτυακής" τηλεόρασης (IPTV) ο ΟΤΕ αναφέρει 23.432 ενεργές συνδέσεις στο τέλος Μαρτίου


Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση προς τις αρχές του Χρηματιστηρίου, ο ΟΤΕ ενημερώνει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την αγορά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται πως παρόμοια απόφαση έλαβε προ μερικών ημερών και η Deutsche Telekom.

Δεν υπάρχουν σχόλια: