Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μειωμένος κατά 25 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής

nooz.gr
Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών, ύψους 1500 ευρώ περίπου, αλλά και στις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υιοθετώντας πρότασή του.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, διακόπτεται η παροχή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του δώρου διακοπών, μειώνεται κατά 8% επιπλέον το προβλεπόμενο επίδομα δαπανών οργανώσεως και λειτουργίας του πολιτικού τους γραφείου (είχε ήδη περικοπεί τον Μάρτιο κατά 12%) - ενώ περιορίζεται και κατά 8% επιπλέον και το επίδομα εξόδων κινήσεως (έναντι του 12% που είχε περικοπεί τον Μάρτιο).

«Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές περικοπές στις αποδοχές των Βουλευτών ετησίως θα είναι τουλάχιστον στις 18.000 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες περικοπές για τους Βουλευτές φθάνουν τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ. Κι αν θέλει κανείς ποσοστιαία να υπολογίσει, είναι κατά τι πάνω από 20%» παρατήρησε ο κ. Πετσάλνικος.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, περικόπτεται το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το επίδομα δαπανών κίνησης κατά 8% (πέραν της μείωσης κατά 12%, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο).

«Σε ό,τι αφορά το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Βουλής από το 1929 ως έκτακτη αποζημίωση και το οποίο τον περασμένο Μάρτιο είχαμε περικόψει κατά 12% για ποσό ανερχόμενο μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 17% για ποσό που τα υπερβαίνει, τώρα περικόπτεται περαιτέρω κατά 8%. Θυμίζω ότι το επίδομα αυτό, που ως τώρα ήταν αφορολόγητο, θα φορολογείται πλέον σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε στις 14 Απριλίου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Μετά τις περικοπές αυτές και τη φορολόγησή του, το ειδικό αυτό επίδομα μειώνεται κατά 39% για τους χαμηλόμισθους και φθάνει η μείωσή του από τις περικοπές και τη φορολόγησή του, έως και το 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υπαλλήλων».

«Τέλος, θα ήθελα να γνωρίζετε και να γνωρίζει και η κοινή γνώμη, ότι ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής για το τρέχον έτος, μέχρι στιγμής έχει φθάσει σε περικοπές της τάξης των 25.000.000 ευρώ από το μειωμένο Προϋπολογισμό, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής αποτελεί το 3,5 τοις χιλιοίς του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δε δαπάνες που αφορούν τη συνολική αποζημίωση των Βουλευτών, αποτελούν το 1 τοις χιλιοίς του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πετσάλνικος, αντιτάχθηκε στις αιτιάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τους βουλευτές υπεράριθμους σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, συγκρίνοντας τους 300 της ελληνικής Βουλής με τους βουλευτές άλλων χωρών όπου λειτουργούν περισσότερα του ενός Κοινοβούλια στο πλαίσιο του δικού τους συστήματος: Βέλγιο 596 βουλευτές, Αυστρία 695, Ολλανδία 789, Πορτογαλία 343, Σουηδία 380, Ουγγαρία 386, Γαλλία 920, Ιταλία 945, Ισπανία 1820, Γερμανία 2550, Βρετανία 1680.

Σημειώνεται πως οι ανακοινωθείσες αποφάσεις για περικοπές, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός εκείνων που αφορούν τους υπαλλήλους της Βουλής, για τις οποίες εκφράστηκε η επίσημη αντίθεση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνη βουλευτών άλλων κομμάτων. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του Συνασπισμού, Ν. Τσούκαλης, χαιρέτησε τις περικοπές θεωρώντας μάλιστα πως αποφασίστηκαν «κάτω από την πίεση των ελλήνων πολιτών και του λαού», αλλά έκανε λόγο για «εμφανή αδικία σε βάρος των υπαλλήλων της Βουλής από τα μέσα ενημέρωσης».

«Οι περικοπές των βουλευτών χρησιμοποιούνται για να εξαπλωθεί η περικοπή σε όλους τους υπαλλήλους. Οι βουλευτές δικαίως πληρώνουν, γιατί αποτελούν τον πόλο της Δημοκρατίας, που παίρνει αποφάσεις. Όχι, όμως, οι υπάλληλοι» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.

Ο Γερ. Γιακουμάτος (ΝΔ), πρότεινε «να καταργήσετε αυτόν τον αναθεματισμένο 15ο και 16ο μισθό και να πληρώνετε στους υπάλληλους τις υπερωρίες, όπως λέει ο νόμος. Θα πάρουν τα διπλάσια από όσα παίρνουν τώρα. Αντ’ αυτού, δίνετε βορά στους δημοσιογράφους με 40.000 και 50.000 ευρώ μισθό το μήνα, με τεράστια σπίτια, βίλες, με Grand Cherokee και Cayenne. Αυτή είναι η απαξία. Φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκυραίοι εδώ μέσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: