Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα μετά την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, η οποία δημιούργησε αίσθημα σιγουριάς στους επενδυτές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την ανάπτυξη.
Υπογράμμισε την επιτυχία της ένταξης στο μηχανισμό - μία επιτυχία, όπως είπε, η οποία γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποδομηθεί. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε δε την ανάγκη εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, για τον οποίο είπε ότι "χρειάζεται μπάι πας".
"Όπως φαίνεται η ένταξη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα σιγουριάς και σταθερότητας στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα μας είναι προστατευμένη, καθώς έχει τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης" σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένας αναπτυξιακός νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά απλώς ένα μέρος της όλης προσπάθειας η οποία θα πρέπει να κατατείνει στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου και ανταγωνιστικού.
Η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθεί με δύο τρόπους. "Πρώτα πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, με την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως εκείνες που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές" είπε και τόνισε ότι "πρέπει να μπουν όροι που θα βοηθήσουν τη χώρα, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις εκείνες που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης".
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και την εμπέδωση του περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία.
Πρόσθεσε δε ότι ο ελληνικός λαός θα βλέπει καθημερινά ότι η δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει σάρκα και οστά, σε ό,τι έχει σχέση με υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται πλέον με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως ανέφερε, τελεί σε αιχμαλωσία από κάποια συμφέροντα, τα οποία είναι πολλές φορές ισχυρά. Στις θεσμικές αλλαγές ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε και το σχέδιο "Καλλικράτης", για την πορεία του οποίου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για επιτυχία της χώρας, η οποία θα μπορέσει έτσι να διαμορφώσει ένα κλίμα σχετικής ηρεμίας και να έχει την απαιτούμενη προστασία. Χαρακτήρισε πολιτικό κεφάλαιο την ένταξη και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια αποδόμησης αυτής της επιτυχίας, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί μία κατάκτηση. Γιατί, όπως υπογράμμισε, "ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι οι αγορές δεν θα μας άφηναν ήσυχους, καθώς ακόμα χτυπάνε το ευρώ".
Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να αντιδράσει αλλά σε σχέση με το παρελθόν πήρε πολύ γρήγορα την απόφαση για τη δημιουργία του μηχανισμού, ο οποίος - είπε - είναι προσωρινός και θα ισχύσει για τρία χρονιά. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ήδη έχουν τεθεί τα θεμέλια για να υπάρξουν σοβαρότερες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από δω και πέρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, "μετά την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση θα κριθεί στα υπόλοιπα, καθώς οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αποδέχονται τα μέτρα όσο και αν είναι δυσάρεστα, τονίζοντας, όμως, ότι η αποδοχή των πολιτών τελεί υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει σε άλλους τομείς".
Όπως τόνισε "πρέπει πριν από όλα να πετύχει το ίδιο το πρόγραμμα σταθεροποίησης και να συνεχιστούν και να εμβαθύνουν οι αλλαγές οι οποίες βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων. Μεταξύ των δυσκολιών που υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο οποίος, όπως τόνισε, χρειάζεται μπαι πας. Πρέπει, τόνισε επίσης, να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ και να δούμε πως θα εξοικονομηθούν πόροι και πώς θα χτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου