Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μέτωπο με Αριστερά για τα μέτρα θέλει ο Σαμαράς

Διχασμένη η ΝΔ για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις

protothema.gr
Συναίνεση με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στην βάση της κοινής αντίδρασής τους στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει μετά την σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή της Αριστεράς προκειμένου να υπάρξει ελάχιστη εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ένα από τα σημεία συμφωνίας που προωθεί είναι η ενίσχυση στους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους με 500 εκατομμύρια ευρώ που προτείνει να κοπούν από άλλες δαπάνες χωρίς όμως να λέει συγκεκριμένα από ποιες.

Φυσικά ο κ. Σαμαράς θα πει στους δύο ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς ότι είναι εναντίον του ακραίου ακτιβισμού που προκαλεί ζημία στην οικονομία αλλά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η συνάντηση με τους δύο ηγέτες της Αριστεράς συντείνει στο φιλολαικό προφίλ του καλλιεργεί ο ηγεσία της ΝΔ αποσκοπώντας να εισπράξει την κοινωνική δυσαρέσκεια από τα οικονομικά μέτρα.

Διχασμένη η ΝΔ για την επίσκεψη Ερντογάν

Παράλληλα με το φιλολαικό προφίλ ο κ. Σαμαράς καλλιεργεί και τον «πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος» προβάλλοντας την αντίθεσή του στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Παρασκευή. Η τοποθέτησή του αυτή πάντως προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Πάντως ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι μία από τις κόκκινες γραμμές που βάζει το κόμμα του είναι να μην γίνουν διαπραγματεύσεις στα εθνικά θέματα όσο η χώρα είναι σε θέση αδυναμίας. Αυτό βέβαια σημαίνει στασιμότητα για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση που συμμετείχε κατά του «νέο-οθωμανισμού» ότι η αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα επιβάλλει πάγωμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η επίσκεψη Ερντογάν.

Εντελώς διαφορετική άποψη την οποία πάντως αποφεύγει να εκφράσει με δημόσιες δηλώσεις για να μην φανεί ρήγμα στην σχέση του με τον πρόεδρο έχει ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σταθερά τάσσεται υπέρ της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Θυμίζει δε ότι έχει μακρά προσωπική σχέση με τον κ. Ερντογάν από την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και τον είχε επισκεφθεί στην φυλακή.

Γενικότερα, όμως, οι μετριοπαθείς της ΝΔ δεν συμφωνούν με τους υψηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά. Κομματικός παράγοντας έλεγε σε κατ ιδίαν συνομιλίες του ότι «δεν θα αφήσουμε τον Λαζαρίδη να μας επιβάλλει εξωτερική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: