Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Ανατολική Ακτή περιμένει τον «Αϊρίν»

Εκκενώνονται συνοικίες της Νέας Υόρκης και κλείνουν αεροδρόμια


http://img.protothema.gr/CC4F81F72187A41F2DABA6C061890015.jpg
Με ανέμους ταχύτητας που ενδεχομένως θα φτάσει ως και τα 150 χλμ/ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν πλημμύρες ο τυφώνας «Αϊρίν» απειλεί την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πιθανά –και όπως προβλέπεται πολύ μεγάλα– προβλήματα από το πέρασμά του κλείνουν αεροδρόμια, διακόπτουν δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, εκκενώνουν επίφοβες περιοχές και καλούν σε ετοιμότητα την Εθνοφρουρά.

Τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης πρόκειται να κλείσουν το Σάββατο από το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα δέχονται καμιά άφιξη πτήσης, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον τυφώνα Αϊρίν, αφορά στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι, το ΛαΓκάρντια και αυτό του Νιούαρκ, ανέφερε εκπρόσωπος της αρχής της πολιτικής αεροπορίας της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

«Θα είναι κλειστά μόνο για τις αφίξεις πτήσεων», δήλωσε ο Στιβ Κόουλμαν, ο οποίος έκανε λόγο περί "χιλιάδων" πτήσεων που θα επηρεαστούν.

Οι απογειώσεις αεροσκαφών δεν έχουν απαγορευθεί ακόμα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότερες αναχωρήσεις από τα τρία αεροδρόμια είχαν ήδη ακυρωθεί από τις αεροπορικές εταιρείες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, λαμβάνοντας μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, έδωσε εντολή χθες να απομακρυνθούν από περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών πάνω από 250.000 κάτοικοι της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Όλες οι συγκοινωνίες θα πάψουν να λειτουργούν στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Ταυτόχρονα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό.

Όες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουει αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις, οι Αρχές καλούν ακόμα τους πολίτες να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

Ο τυφώνας, που αυτή τη στιγμή είναι της κατηγορίας 1 από 2 που ήταν την Παρασκευή, παραμένει όμως πολύ επικίνδυνος. Θα φτάσει σε λίγες ώρες στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και στη συνέχεια θα κινηθεί βορειότερα για να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης την Κυριακή.

Προειδοποίηση για τον «πολύ επικίνδυνο» τυφώνα απηύθυνε στους πολίτες και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Μασαχουσέτη.

Η «Αϊρίν» θα σαρώσει και την οικονομία των ΗΠΑ

Ακόμη και τα 10 ή και τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να φτάσει το κόστος από το πέρασμα του τυφώνα Αϊρίν, από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις δημοσιοποίησε η εταιρεία Kinetic Analysis, εταιρεία εξειδικευμένη στις προβλέψεις ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα και συνεργάτιδα των περισσότερων αμερικανικών ασφαλιστικών εταιρειών σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και εκτιμήσεων ασφαλιστικών καλύψεων.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο οι υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ο τυφώνας, όσο και τα χρήματα που θα χαθούν λόγω της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων και υποδομών, αλλά και το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: