Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓOY


Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγιά
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Ο Οκτώβριος θα µπορούσε να είναι ένας πολύ καλός µήνας για τον Πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση στις 4 του µήνα συµπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία, και µία ηµέρα πριν ο Γιώργος Παπανδρέου βραβεύεται στο Βερολίνο από το ίδρυµα Die Quadriga και τον πρόεδρο της Deutche Βank κ. Ακερµαν ως η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της χρονιάς...
για τις προσπάθειές του να σώσει την ελληνική οικονοµία από τη χρεοκοπία.
Παρ’ όλα αυτά, ο επόµενοςµήνας θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος τόσο για τον Πρωθυπουργό όσο και για την κυβέρνηση.

Το ποδαρικό του κινέζου Πρωθυπουργού Γουέν Τζιαµπάο αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα θα µπορούσε να γίνει µε καλύτερους οιωνούς, αλλά το σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα µας δεν είναι το ιδανικό. Οπως όλα δείχνουν, ο Πρωθυπουργός της Κίνας δεν θα έρθει φέρνοντας πακέτο επενδύσεων στην Ελλάδα, αντιθέτως θα θέσει επί τάπητος τις εκκρεµότητες που υπάρχουν ανάµεσα στον κινεζικό κολοσσό της Cosco και τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς, οι οποίες έχουν προκαλέσει µερικώς τη δυσπιστία της κινεζικής πλευράς. «Ολα αυτά σε µια περίοδο που αναζητούµε εναγωνίως επενδυτές και πρέπει να αποδείξουµε την αξιοπιστία µας, δεν αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα µας» λέει κυβερνητικός παράγων, ο οποίος εκτιµά ότι η αξία της επίσκεψης του Γουέν Τζιαµπάο θα παραµείνει σε επίπεδο συµβολισµού. Ωστόσο, παρατηρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πείσει τον οµόλογό του πως πλέον στην Ελλάδα δηµιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις, πιθανότατα θα επικαλεστεί και τη σηµαντική επένδυση του Κατάρ στον τοµέα της ενέργειας.

Ηµιυπαίθριοι. Ακριβώς την εποµένη της αναχώρησης του κινέζου Πρωθυπουργού, την επέτειο της επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισµού για το 2011. Ηδη το οικονοµικό επιτελείο έχει εξηγήσει στον κ. Παπανδρέου ότι δεν µπορεί να καταλήξει σε ακριβείς εκτιµήσεις σε ό,τι αφορά το ύψος των εσόδων, παρά µόνο να κάνει κάποιες προβλέψεις αφού η κατάσταση στην αγορά είναι ευµετάβλητη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση αναµένει 550 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισµού έχει εγγράψει και έσοδα 500 εκατ. ευρώ από αυθαίρετα. Οσον αφορά την περαίωση, το υπουργείο Οικονοµικών στοχεύει στη συγκέντρωση 1 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες όµως φέρουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου να υπολογίζει τη συγκέντρωση εσόδων από τη συγκεκριµένη ρύθµιση στα 700 εκατ. ευρώ. Πετρέλαιο. Για τους νέους φόρους, οι πληροφορίες επιµένουν ότι θα επέλθει µία γενική αύξηση σε όσα προϊόντα βρίσκονται σήµερα σε καθεστώς ΦΠΑ ύψους 11% στο 13%. Οπως όµως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, «σε µια τόσο δύσκολη οικονοµική συγκυρία θα είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να εξηγήσει και να πείσει τους πολίτες ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι». Παράλληλα «ο κύβος ερρίφθη» σε ό,τι αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρµανσης και του πετρελαίου κίνησης και η ρύθµιση θα εφαρµοστεί από τον Οκτώβριο του 2011. Ολα αυτά, ενώ η τρόικα πιέζει ασφυκτικά το οικονοµικό επιτελείο και ταυτόχρονα δεν κρύβει την ανησυχία της για την πορεία των εσόδων. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου στα τέλη Δεκεµβρίου, διατυπώνουν όµως επιφυλάξεις ως προς την επιτυχία του στόχου να µειωθεί το έλλειµµα στο 8,1% του ΑΕΠ. «Αυτό µπορεί να γίνει ίσως µε κάποια µικρή απόκλιση» εξηγούν, αλλά συγχρόνως αναφέρουν ότι «είναι εξωπραγµατικό να µειωθεί το απόλυτο µέγεθος του ελλείµµατος από τα 32 δισ. ευρώ σε 18,5 δισ.».

Εκλογές. Τα δύσκολα όµως δεν θα περάσουν για τον πρωθυπουργό µε την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού. Στις 6 Οκτωβρίου «προσγειώνεται» στην ελληνική πραγµατικότητα αρχίζοντας περιοδείες ανά την Ελλάδα ενόψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα πραγµατοποιήσει περιοδείες στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ηπειρο και πιθανότατα στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. «Είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός θα κάνει περιοδείες µετά την υπογραφή του Μνηµονίου και για την κυβέρνηση αποτελεί βαρόµετρο ο τρόπος αντίδρασης των πολιτών στην έξοδο του Πρωθυπουργού στην κοινωνία». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει στις εκλογές του Νοεµβρίου «δηµοψηφισµατικό χαρακτήρα» για τον «Καλλικράτη» και εκ των πραγµάτων τοποθέτησε ψηλά τον πήχυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: