Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το συλλογικό συμφέρον και η υπηρεσία στον πολίτη



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυθεντικά δημοκρατικός θεσμός που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις λήψεις αποφάσεων, να αναπτύσσουν δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της περιοχής τους αλλά και να ασκούν κριτική σε αδιαφανείς διαδικασίες της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, ο πολίτης έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα της καθημερινότητας που τον απασχολούν και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

Αυτή η καθημερινότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσφορά στους πολίτες, αγαθών όπως η υγεία, η κοινωνική προστασία στις ευπαθείς και οικονομικά ασθενείς ομάδες πληθυσμού, με ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις (από τα δημοτικά τέλη μέχρι τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών), η ασφάλεια, η διευκόλυνση μεταφοράς με τα συγκοινωνιακά μέσα, η προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων πρασίνου, η καλή καθαριότητα, η σωστή υποδομή για την ανακύκλωση υλικών.

Επειδή ακριβώς σεβόμαστε τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε στο θεσμό, δεν μπορούμε να μη φωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι κουραστήκαμε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή του Γαλατσίου να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, εδώ και χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που συντελούνται μεγάλες αλλαγές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει και να κερδίσει αγώνες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εποχή μας είναι κρίσιμη και τα πράγματα έχουν φτάσει πια σε οριακό σημείο. Δε μπορούμε εμείς να παραμένουμε θεατές ενός παρωχημένου μοντέλου άσκησης δημοτικής εξουσίας, βασισμένου στις πελατειακές σχέσεις. Δε γίνεται να εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι πάγιες τακτικές που εξυπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες, χωρίς να προσφέρουν στον πολίτη τα αυτονόητα.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: μια δημοτική αρχή που κινείται με βάση την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων ή θέλουμε λύσεις στα προβλήματά μας, βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αφήσει παρακαταθήκη και στις επόμενες γενιές.

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που θα δίνει λύσεις, θα προγραμματίζει και θα σχεδιάζει με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την υπηρεσία στον πολίτη

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί. Η ανανέωση, η διαφάνεια, η συμμετοχική διαδικασία, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το νέο μοντέλο αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νέα διοικητική οργάνωση για να υπερβούμε τα παρωχημένα και να αποκτήσουμε μια Δημοτική Αρχή, που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα μάχεται ουσιαστικά, για να προσφέρει καλύτερες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, με λιγότερο κόστος. Μια Δημοτική Αρχή «σπάταλη» στην παροχή υπηρεσιών και φειδωλή στις δαπάνες.

Απαιτούμε δυναμική και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη των θεσμών και το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.

Στο κέντρο κάθε δράσης πρέπει να είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του, ώστε να επιβεβαιώνεται καθημερινά η σημασία του ρόλου και της λειτουργίας του Δήμου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δύναμη που πρέπει να την αξιοποιήσει ορθολογικά, να ξεφύγει από τη λογική της εξάρτησης, να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παραμένει κολλημένη στα παλαιά και κατεστημένα στερεότυπα.

Έχουμε συγκροτημένη αντίληψη για το Δήμο, για τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει, αλλά και για τον τρόπο που θα το πετύχει αυτό. Μέσα από αυτό το πρίσμα, προσπαθούμε να κρίνουμε τα θέματα που ανακύπτουν.

Έλενα Ζέρβα

www.prasinogalatsi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: