Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ Ε.Ε.


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Το οικονομικό επιτελείο μετρά την αποδοτικότητα αλλά και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα έκτακτα μέτρα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί κλιμάκιο εκ Βρυξελλών, το οποίο καταφθάνει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα. Οι ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...
και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκινούν από αύριο επαφές, εν αναμονή της άφιξης του επιτρόπου Ολι Ρεν την ερχόμενη εβδομάδα.
Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση των εταίρων για την άμεση προσφυγή σε νέα μέτρα, στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε τρία σενάρια για τις επικείμενες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας για μείωση του ελλείμματος στο 8,7%.
Ο χρόνος των ανακοινώσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό, όπως έγινε και με τη γνωστοποίηση του προηγούμενου πακέτου μέτρων («πάγωμα» μισθών και αύξηση του φόρου στα καύσιμα), εν όψει και της ανάγκης για προσφυγή σε νέο δανεισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πρώτο σενάριο περιέχει:
Περαιτέρω περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, ώστε η εξοικονόμηση πόρων να φθάσει το 20%. Ηδη έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για δημιουργία αποθεματικού στα κονδύλια που χορηγούνται στα υπουργεία (πλην μισθών και συντάξεων) ίσου με το 10% της συνολικής δαπάνης. Το αποθεματικό αυτό πιθανότατα θα διπλασιαστεί.
«Ψαλίδισμα» των κονδυλίων για επενδύσεις, επιχορηγήσεις και κόψιμο του επιπλέον 1 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση της Παιδείας, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Οσον αφορά τις επενδύσεις, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπολογίζεται για το τρέχον έτος στα 10,3 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται μια συρρίκνωσή του κατά 10%. Αλλωστε, μείωση των κρατικών επενδύσεων έχει ζητήσει και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα και φορολόγηση με ειδικό καθεστώς των ειδών πολυτελείας. Υπολογίζεται ότι αν αυξηθεί ο ειδικός φόρος σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης κατά 15%, τα πρόσθετα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Το ΦΠΑ
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επιπρόσθετα και την αναπροσαρμογή κατά δύο μονάδες των συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε να πάνε στο 11% και 21% από 9% και 19% σήμερα. Το μέτρο κοστολογείται πολύ κάτω από τα 2 δισ. ευρώ που θα απέφερε στα δημόσια ταμεία υπό κανονικές συνθήκες, αν δηλαδή δεν είχαμε την αναμενόμενη βουτιά της κατανάλωσης. Στα πλην του μέτρου και η αλυσιδωτή εκτόξευση τιμών και πληθωρισμού που θα επιφέρει.
Στο τρίτο σενάριο μαζί με τα παραπάνω μέτρα συμπεριλαμβάνεται και ως ύστατη λύση η κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων για το τρέχον έτος. Στην κυβέρνηση μάλιστα συζητούν για 14ο μισθό με τη μορφή... μπόνους. Δηλαδή να ανακοινωθεί το κόψιμό του κι αν η εικόνα βελτιωθεί και εκτελεστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, να δοθεί τελικά στο τέλος του έτους.
Για τον 14ο μισθό πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται ανοιχτά κατά του μέτρου, με το σκεπτικό πως είναι το πλέον επώδυνο, καθώς πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Γι’ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν εναλλακτικές λύσεις με το ίδιο ποσοτικό αποτέλεσμα (εξοικονόμηση 1 με 1,2 δισ. ευρώ). Δεν είναι τυχαίο ότι συζητείται έντονα να μη δοθεί το επιπλέον 1 δισ. ευρώ στην Παιδεία.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι κοινοτικοί εταίροι, οι οποίοι σε προσκήνιο και παρασκήνιο εμμένουν για δραστικά και σκληρά μέτρα.
Θεωρείται βέβαιο πως μέχρι τις 16 Μαρτίου και τη συνεδρίαση του Εκοφίν θα παιχτεί ένα «σκληρό» πόκερ μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας. Γιατί από εκεί και πέρα τα μέτρα θα επιβάλλονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: