Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Κατατέθηκε η πρόταση-ίσως κληθεί ο Αλμούνια

Το βράδυ της Δευτέρας, κατατέθηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009. Σύμφωνα με τον κοιν. εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή στην Επιτροπή είναι πιθανό να κληθεί και ο πρώην Επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη πρωτοφανούς επίθεσης από διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους και ΜΜΕ λόγω - μεταξύ άλλων - και της "διαπιστωμένης αναξιοπιστίας" των δημοσιονομικών στοιχείων. Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην "απογραφή" που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Καραμανλή, θύμα της οποίας - όπως αναφέρεται - ήταν "το ίδιο το κύρος της χώρας".

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν επίσης στη ΝΔ ότι παρά αυτό το πρώτο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, "απέκρυψε συστηματικά τα πραγματικά στοιχεία από τους Έλληνες πολίτες και τους διεθνείς εταίρους με προφανή σκοπιμότητα".

"Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησης τους προς τον λαό και τις αρχές της ΕΕ" σημειώνεται.

Η πρόταση αναφέρει ότι:

- Παρά το γεγονός ότι η χώρα εξήλθε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το καλοκαίρι του 2007, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2007 έως το μήνα Ιούλιο, που έδειχναν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ήδη κατά 30,1% μεγαλύτερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους (έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 8,1%), δεν δημοσιοποιήθηκαν παρά μόνο μετά τη διενέργεια των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007

- Το έλλειμμα του 2007 συνέχισε μεθοδευμένα να υποεκτιμάται και να μην αποτυπώνεται με ακρίβεια στα δημοσιευόμενα στοιχεία του 2007 χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την μείωσή του.

- Όπως αποκαλύφθηκε, η Επιτροπή σε έκθεση που κατέθεσε στις 2 Ιουλίου 2009, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ αν η κυβέρνηση δεν ενεργούσε αποτελεσματικά για την μείωσή του. Η προειδοποίηση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

- Τον Σεπτέμβριο του 2009, στο πλαίσιο της υποχρέωσης γνωστοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων στη Eurostat οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβίβασαν στην ηγεσία της ΕΣΥΕ τους Πίνακες των στοιχείων και στις 30 Σεπτεμβρίου οι Πίνακες αυτοί στάλθηκαν στη Eurostat, όμως με κενές τις στήλες για τα έτη 2008 και 2009.

- Στις 2 Οκτωβρίου σε νέα γνωστοποίηση προς τη Eurostat, με συμπληρωμένες τις στήλες, στις οποίες το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2009 προβλεπόταν σε 14.360 εκ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ και το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης 17.522 εκ. ευρώ ή 7,3% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν το υπόβαθρο της προεκλογικής επιχειρηματολογίας της ΝΔ και με τα στοιχεία αυτά η ΝΔ διεκδίκησε την ψήφο του ελληνικού λαού.

- Πριν την αποστολή των ανακριβών αυτών στοιχείων είχαν ήδη δημοσιευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδος οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση έως τον μήνα Αύγουστο του 2009, που έδειχναν ότι το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης είχε σχεδόν φτάσει το ποσό των 22 δισ. ευρώ.

- Στα στοιχεία που στάλθηκαν στις Ευρωπαϊκές αρχές δεν συμπεριλαμβανόταν το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των νοσοκομείων. Για τα χρέη αυτά είχε αποσταλεί στις ευρωπαϊκές αρχές επιστολή που βεβαίωνε ότι ανέρχονταν στα 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2008. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή έγγραφα που αποδείκνυαν ότι το ύψος των χρεών των νοσοκομείων ξεπερνούσε τα 5 δισ. ευρώ έως τις 31/12/2008.

"Εξ όλων αυτών προκύπτει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επέδειξε μια ανεύθυνη πολιτικά και καταστροφική για την οικονομία της χώρας πρακτική, η οποία θυσίασε στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας, το δημόσιο συμφέρον.

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αποδοκιμάστηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση και τις ενέργειες προσώπων, που είχαν λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά την ευθύνη να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να τηρήσουν τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας.

Ο ελληνικός λαός απαιτεί την πλήρη διερεύνηση αυτού του θέματος και απόδοση ευθυνών. Για τους λόγους αυτούς συντρέχουν οι προϋποθέσεις και είναι αναγκαία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά το άρθρο 68 του Συντάγματος και 144, και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων και της αλήθειας" αναφέρεται στο αίτημα των βουλευτών.

Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Κεφαλογιάννης είχε επισημάνει: "Είναι απαράδεκτο να διασαλεύεται η εθνική συνεννόηση για τα θέματα της Οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο, διχάζοντας τον λαό και καταθέτοντας μία πρόταση για την περίοδο 2004-2009". "Αν το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται να πάμε από το 1981" είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, που επισήμανε ότι η πρόταση για την εξεταστική για τα δημοσιονομικά κατατίθεται για λόγους επικοινωνίας.

Κλήση Αλμούνια

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του κ. Παπουτσή στον ραδιοσταθμό Flash 96 ότι δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Η ΝΔ από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει η έρευνα να ξεκινήσει απο το 1980.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: