Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Υπέρ βοήθειας προς την Ελλάδα ο Σόιμπλε!

Το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέψευσε, αλλά...

Την ώρα που ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, που γνωρίζει, ίσως καλύτερα από κάθε άλλον, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των διεθνών αγορών κατά νομισμάτων και εθνικών οικονομιών, αφού οικοδόμησε την κολοσσιαία περιουσία του ποντάροντας κατά της βρετανικής στερλίνας πριν από δύο δεκαετίες, αποκομίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, δηλώνει πως εκείνο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να δοθεί μία ''αυτοσχέδια'' βοήθεια προς την Ελλάδα, στη γερμανική κυβέρνηση μοιάζουν να μην γνωρίζουν τελικά ποια θα είναι η επίσημη γραμμή τους αναφορικά με το θέμα της «διάσωσης» της χώρας μας!

Το πρωί κυκλοφόρησε το επίμαχο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο φιλοξενεί «αποκάλυψη» αναφορικά με την βοήθεια, ύψους 20 έως 25 δις ευρώ, που φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές χώρες να χορηγήσουν στην Ελλάδα προκειμένου να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση.

Άμεση ήταν η διάψευση του δημοσιεύματος από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου έκανε λόγο για «απλές εικασίες» και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις στους κόλπους του Υπουργείου Οικονομικών που να αφορούν σε μια βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων από τις χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Όμως – κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη των ημερών – ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο μέχρι χθες «στριφνότερος και αυστηρότερος» επικριτής της Ελλάδας, δήλωνε στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ ... υπέρ μιας διμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της!

Τα …greek statistics

Κι όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά θέματα, Αμαντέου Αλταφά χαρακτήριζε «ελλιπή» τα στοιχεία που απέστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν αναφορικά με τις επίμαχες συμφωνίες swap που κατηγορείται ότι είχε συνάψει η χώρα μας με τράπεζες και επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού πριν από το 2008 ώστε να αποκρύψει μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους.

Τις πληροφορίες και τα στοιχεία για το επίμαχο θέμα έστειλε τελικώς – όπως είχε ζητηθεί – το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν την Παρασκευή 19 του μηνός με την υποσημείωση όμως ότι οι απεργίες στις δημόσιες υπηρεσίες δεν είχαν επιτρέψει στα στελέχη του υπουργείου να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία!

Και τώρα η Κομισιόν φαίνεται πως βλέπει μπροστά της ξανά το φάντασμα των ... «Greek Statistics»!!!

Πάντως η υπόθεση έχει ... «ουρά», αφού σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως δεν ήταν μόνον η Goldman Sachs αυτή που «βοήθησε» τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις να αποκρύπτουν τα χρέη τους.

Κατά το πρακτορείο συνολικά 15 τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, ασχέτως εάν η Goldman Sachs ήταν αυτή που οργάνωσε το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων swaps. Το νέο στοιχείο όμως είναι το κομμάτι εκείνο του ρεπορτάζ που αποκαλύπτει πως οι περί ων ο λόγος 15 ξένες τράπεζες που είχαν ή έχουν ακόμη (!) συμφωνίες swap με την Ελλάδα είναι ακόμα και σήμερα μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών της αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων ...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: