Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

H υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΔΝΤ είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Σε θετικό κλίμα πραγματοποίησε τις επαφές του στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Σε ομιλία που απηύθυνε σε οικονομικό ινστιτούτο, τόνισε ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ, ιδίως μέσω του ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πλήρως την ευκαιρία που της δίνεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες», ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή. Συνολικά, η στήριξη που παρέχεται από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη, τη διεθνή οικονομία και την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

»Η υποστήριξη των ΗΠΑ, ιδίως μέσω του ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, αλλά και για τη διεθνή νομισματική σταθερότητα. Αν μπορώ να το πω, αυτή η υποστήριξη είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγετική δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την ευκαιρία (με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής). Σε ένα κλίμα πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής, θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνικού έθνους μέσα και έξω από την Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους Έλληνες της διασποράς και την ελληνική εμπορική ναυτιλία να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της και την επίτευξη ανταγωνιστικής θέσης στη διεθνή αγορά.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση τους τελευταίους 20 μήνες, με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις «και με δική μας ευθύνη».

Όσον αφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι επιθέσεις από τις αγορές κατά της Ιταλίας και της Ισπανίας οδήγησαν σε πιο ώριμη στάση όσον αφορά την ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την αυτοπροστασία της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ευρωζώνη, με τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα υποστήριξης» για τον εαυτό της και το νόμισμά της με «εντυπωσιακές αποφάσεις» σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η προσοχή θα στραφεί:

  • Στην εκτέλεση του προϋπολογισμού
  • Στην εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης
  • Στη διαδικασία με τις διαρθρωτικές αλλαγές
  • Στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε την άποψη ότι τώρα έχουμε ένα νέο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τους τομείς που υπάρχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις και ανάπτυξη, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και τα ακίνητα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: