Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...


Με πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο δανείστηκε χθες το Δημόσιο 1,5 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, αντανακλώντας τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα, παρά την κατ' αρχήν θετική υποδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας από την Ε.Ε. Η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων εκτινάχθηκε σε 1,67% έναντι μόλις 0,35% πριν από τρεις μήνες, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους ήταν πολύ πιο περιορισμένο. Ενδεικτικές... των επιφυλάξεων είναι και οι σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, στις οποίες διατυπώνουν ισχυρές αμφιβολίες για το εάν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ θα εφαρμοστούν και απειλούν με υποβάθμιση.
Δύσπιστη είναι και η Κομισιόν, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση του Προγράμματος όχι μόνο μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου, αλλά και με την αποστολή ελεγκτών κάθε μήνα στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι το επόμενο κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα είναι τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Επίσης, δεσμεύθηκε σε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: