Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

"Όχι" σε έκτακτη φορολογία- αύξηση του ΦΠΑ σχολιάστε και εσείς

"Όχι σε έκτακτη φορολογία- αύξηση του ΦΠΑ", λέει η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε ρητή δέσμευση ότι μολονότι το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται "για ό,τι χρειαστεί", η υστέρηση των εσόδων θα αντιμετωπιστεί μόνο με μείωση δαπανών.

Επισήμανε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα, η υστέρηση θα καλυφθεί αρχικά από ανάλογη μείωση των δαπανών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις. Δήλωσε, πάντως, κατηγορηματικά "δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ" και για την επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας.

Είπε, εξάλλου, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή φόρου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών.

"Τον Ιούνιο η πρώτη επίσημη εξέταση"

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Eco/fin, δήλωσε ότι "ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος, διότι θα γίνει η πρώτη επίσημη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ενδιάμεσα θα εξετάζονται τα στοιχεία μήνα- μήνα".

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι, είπε, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι ομόλογοί του έδειξαν ότι κατανοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και παράλληλα, ότι έχει την πρόθεση να μπει η οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. "Γυρνάμε το κλίμα" είπε χαρακτηριστικά, γύρω από τα πράγματα που αφορούν τη χώρα μας.

Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, στο Eco/fin της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου

Ανεξάρτητη ΕΣΥΕ


Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ελληνικό κράτος. "Το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι ιδιαίτερα βαρύ όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας", είπε για να συμπληρώσει ότι "αυτό συνεπάγεται κόστος για εμάς, μέσω της διεύρυνσης των spreads στις διεθνείς αγορές. Το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων είναι, κατά τη γνώμη μου, το ίδιο σοβαρό με το ζήτημα του ελλείμματος".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες στο θέμα της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (νέα προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λπ.) που αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάρτιο, καθώς και από το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις σε μισθούς κάτω των 2.000 ευρώ, περικοπή κατά μέσο όρο 10% του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων) που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Λαϊκό ομόλογο


Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου εφέτος, ενώ ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται την έκδοση τέτοιου ομολόγου τόνισε: "Τα εξετάζουμε όλα, όμως η έκδοση λαϊκού ομολόγου δεν είναι η μόνη λύση. Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση". Επισήμανε ότι με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου νωρίτερα αυτό το μήνα ολοκληρώθηκε το δανειακό πρόγραμμα για τον Ιανουάριο.

Ερωτηθείς για τον δανεισμό του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί για το β΄ τρίμηνο εφέτος να καλύψει το 50% (περίπου 26 δις. ευρώ) των συνολικών ετήσιων αναγκών, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των περιθωρίων των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads).

Road shows σε Ασία και ΗΠΑ

Ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις (road shows) στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ.

Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds, αυτοί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δουλειά της κυβέρνησης είναι με διαφάνεια να εφαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις".

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

"Οι δηλώσεις του υπουργού επιδείνωσαν, αντί να εκτονώσουν, την ανησυχία και την επιφυλακτικότητα των αγορών. Το κλίμα, αντίθετα με τις προσδοκίες του κ. υπουργού, δεν γυρνάει εύκολα. Και σίγουρα δεν γυρνάει με αμφίσημες δηλώσεις, με υπαναχωρήσεις και με παλινωδίες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής" δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραπέμπει και σε δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή, για "επικοινωνιακά τρικ".

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: