Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Μιχ. Κουρμούσης

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει ο αγροτικός ξεσηκωμός. Τα μπλόκα και οι αποκλεισμοί των εθνικών δρόμων και των τελωνείων επεκτείνονται, ενώ οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και νέος στόχος προβάλλει η πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση «ταμπουρώνεται» πίσω από τον θεωρητικό της διάλογο, απορρίπτει τα οικονομικά αιτήματα, αφήνει όμως μια χαραμάδα για κάποια διαπραγμάτευση στο θέμα της απώλειας εισοδήματος και στον διαχωρισμό των αγροτών...
σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, ενώ εντείνονται και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Σήμερα το βράδυ έρχονται στην Αθήνα εκατοντάδες Κρητικοί αγρότες για να κάνουν πορεία προς το αρμόδιο υπουργείο, ενώ από το πρωί πιάνουν κομβικά σημεία οι αγρότες της Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος). Χθες στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα παρατηρήθηκε μαζική προσέλευση «πράσινων» αγροτών στα μπλόκα του Βαγγ. Μπούτα και τα μη καθοδηγούμενα κομματικά.
Οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται στην Πελοπόννησο και την Ηπειρο και έχουν αρχίσει συζητήσεις για αποκλεισμό του Ισθμού στην Κόρινθο. Οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδας προγραμματίζουν κάθοδό τους στην Αθήνα με πορεία προς το Καστρί (πρωθυπουργική κατοικία), με στόχο την τήρηση της περσινής εξαγγελίας του για χορήγηση στους αγρότες ενός δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ουσιαστικά απέρριψε τα αγροτικά αιτήματα, προβάλλοντας κυρίως επιχειρήματα ότι η ικανοποίησή τους προσκρούει σε κοινοτικούς κανονισμούς.
Αναλυτικά: Στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα, η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη, ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.
Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε. και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για τον φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.
Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης, προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: