Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρέου: Εφ όλης της ύλης διάλογος με τους αγρότες


Μήνυμα στους αγρότες έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του "άτυπου" υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για κινητοποιήσεις σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το αγροτικό πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και επεσήμανε την πρόθεση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για βαθιές αλλαγές στο ζήτημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ούτως ή άλλως θεσμικά και θα προωθηθούν μέσα από το διάλογο στον οποίο έχει καλέσει η κυβέρνηση. Και ο οποίος, όπως τονίστηκε, είναι ανοιχτός αν οι ίδιοι οι αγρότες το θέλουν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μιλώντας γενικότερα, ότι δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις και παράλληλα να δίνεται αυτή η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς επιπλέον υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, η οποία στο πρόγραμμά της περιέχει τις αλλαγές αυτές.

Είναι ευκαιρία για τους αγρότες, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη σύσκεψη, να αξιοποιήσουν το νέο της κυβέρνησης και τη διάθεσή της για αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα άμεσα με την μορφή πακέτων από εθνικούς πόρους.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από το διάλογο στις 25-26 Ιανουαρίου, καλώντας τους αγρότες να προσέλθουν σε αυτόν.

"Κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη κακοδιαχείριση, αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να τα λύσουν" δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μετά την άτυπη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με λογικά επιχειρήματα. Επίσης, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην άσχημη εικόνα στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους αγρότες είπε ότι αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα μπλόκα. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για αλλαγές και τομές και τόνισε ότι ο διάλογος δεν είναι φιέστα, αλλά ουσιαστικός, καθώς έχει στο επίκεντρό του το αγροτικό πρόβλημα της χώρας.

Τέλος, ερωτηθείσα για χρηματικές αποζημιώσεις η κ. Μπατζελή είπε ότι χρήματα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, 500 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις και 160 για το σιτάρι και αυτά επιστρέφονται εις διπλούν ως πρόστιμο. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα ενώ επιπλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αγρότες δεν πρόκειται να πάρουν κάτι παραπάνω σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ξεκαθάρισε νωρίτερα μέσω του Flash 96 η Κατερίνα Μπατζελή. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός, να δώσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ και να μας τα ζητά τώρα πίσω η Κομισιόν» επισημαίνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσθέτοντας χαρακτηριστικά: υποθέτω ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα χάσει το χρώμα του.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Πρόσκληση» και «έκκληση» στους αγρότες να έρθουν στον διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους και να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμε τους αγρότες- που βρίσκονται στα μπλόκα- σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και την εικόνα που δίνουμε, ειδικά σε αυτή το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο εξωτερικό», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορίσοφ με Παπανδρέου - Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος του ανέφερε ότι πέραν της γενικής αναστάτωσης οι μικροί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Βουλγαρίας επιβαρύνονται καθημερινά με κόστος τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε ότι μέσα από το διάλογο θα γίνει προσπάθεια να σταματήσει το κλείσιμο των οδικών αξόνων.

Παράλληλα, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξέφρασε στον κ. Μπορίσοφ την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του κλεισίματος οδικών αρτηριών. Η ΝΔ θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των αγροτών και καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό τους και να δώσει άμεσα λύσεις.

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που πέρυσι χαρακτήριζαν ψίχουλα το πακέτο των 500.000.000 προς τους αγρότες» δήλωσε στον Flash 96 ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Και οι αγρότες της Λάρισας θα κατεβάσουν τα τρακτέρ αλλά δεν θα κλείσουν τους δρόμους λέει στον Flash 96 ο Θανάσης Κοκκινούλης.

Απάντηση Μπατζελή

Απάντηση στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών, έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το εγγυημένο εισόδημα, η υπουργός αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αδικίες, για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος σημειώνει ότι "η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ", ενώ για επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου πετρελαίου, τονίζει ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, με πολιτική απόφαση του υπουργείου, τακτοποιούνται εντός του Φεβρουαρίου χρόνιες εκκρεμότητες προς τους αγρότες, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Βουλγαρία


Οικονομικές ζημίες τριών εκατομμυρίων ευρώ υφίσταται, καθημερινά, η Βουλγαρία, από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αλεξάνταρ Τσβέτκοφ.


Κλιμάκωση κινητοποιήσεων


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Συντονιστικό όργανο των αγροτών, που συνεδρίασε στη Βέροια. Οι αγρότες χαρακτήρισαν τα μέτρα του υπουργείου ανεπαρκή και τόνισαν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε έναν μη εποικοδομητικό διάλογο. Όπως όλα δείχνουν οι αγρότες θα αποκλείουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Τα μπλόκα των αγροτών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου από το πρωί έστησαν νέα μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, με συνέπεια η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία από παρακαμπτηρίους δρόμους.

Στον νομό Σερρών κλειστός παραμένει για τρίτη ημέρα ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα. Τους διαδηλωτές αγρότες επισκέφθηκε ο Βούλγαρος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Πλάμεν Ιβάνοφ, και συζήτησε μαζί τους, αλλά οι προσπάθειές του να τους πείσει να ανοίξουν τα σύνορα απέβησαν άκαρπες.

Κλειστή είναι η Εγνατία οδός σε δύο σημεία, στον κόμβο Κερδυλλίων και έξω από τη Χρυσούπολη Καβάλας. Μετά τη 1 το μεσημέρι και για 4 περίπου ώρες οι αγρότες απέκλεισαν και τον παρακαμπτήριο δρόμο (την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας) με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολλοί οδηγοί.

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού. Η συγκεκριμένη εθνική οδός θα ξανακλείσει αύριο από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, με αυτοκίνητα, μουλάρια και άλογα απέκλεισαν από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι τον κόμβο σηματοδοτών Βρασνών - Ασπροβάλτας, δασεργάτες του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης & Θεσσαλίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Ανοιχτά παραμένουν τα τελωνεία Εξοχής Δράμας και Ευζώνων Κιλκίς, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στα «Πράσινα Φανάρια», στα Μάλγαρα και στη Νέα Χαλκηδόνα.

Στη Νίκαια Λάρισας παραμένει κλειστή η εθνική οδός, ενώ στο Βογατσικό Καστοριάς, στον μεθοριακό σταθμό Νίκης Φλώρινας και στο 40ο χιλιόμετρο του δρόμου Φλώρινα - Κοζάνης ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα τα οδοφράγματα. Επίσης, συγκεντρωμένα παραμένουν τρακτέρ στην πόλη των Γρεβενών και στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης.

Συνεχίζεται το μπλόκο από τους αγρότες της Πελοποννήσου στον κόμβο της Στέρνας, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης. Στο Ναύπλιο συγκέντρωση πορτοκαλοπαραγωγών της Αργολίδας έξω από την νομαρχία, όπου νωρίτερα πέταξαν στον προαύλιο χώρο κλούβες πορτοκαλιών.

Στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπήκε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. Το πρωί, αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας, απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, ενώ κλειστό για περίπου μια ώρα έμεινε και τμήμα της οδού Τζανακάκη έξω από το κτίριο των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Παρέμβαση Τέντε για τα μπλόκα


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. O κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: