Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

«ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΒΗΜΑΤΑ» ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΓΙΛΝΤΙΖ Προκλητική η Τουρκία για την ελληνική ΑΟΖ



proklitiki-i-toyrkia-gia-tin-elliniki-aoz 
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές για το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ, απέστειλαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.


Μετά τα δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ, η τουρκική πλευρά έσπευσε να δηλώσει «παρών» αφήνονταςαιχμές για θερμό επεισόδιο.

«Σε περίπτωση που συμβεί αυτό και η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίστοιχα βήματα», δήλωσε οΑχμέτ Νταβούτογλου σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ενώ ακόμη πιο αιχμηρός ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα ότι έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

«Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα» τόνισε. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λέγοντας ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης η Ελλάδα δεν θα εγκαινιάσει «νέα πεδία αντιδικίας». 

Συγκεκριμένα ο κ. Γιλντίζ είπε πως «δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: