Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", από τις έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων έχουν δεσμευθεί μέχρι... σήμερα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, χρηματικά ποσά που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου!
Προχωρά η...
προσπάθεια για δήμευση των περιουσιών όσων αποδειγμένα βρεθεί ότι έχουν βλάψει το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Από τις έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων έχουν δεσμευθεί μέχρι σήμερα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, χρηματικά ποσά που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου.
Μόνον στην υπόθεση της ProtoBank, για την οποία έχουν προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και στενοί του συνεργάτες, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν «μπλοκάρει» λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοιχεία, που συνολικά ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.
Ανάλογες δεσμεύσεις, κυρίως λογαριασμών, έχουν γίνει και στη διερευνόμενη υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power. Εκεί τα δεσμευμένα ποσά φτάνουν στα 180 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά είναι επίσης τα ποσά που έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο των ερευνών -που βρίσκονται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο- για εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TorM1 και οι συμβάσεις των υποβρυχίων, με δεσμεύσεις περιουσιών και «μπλοκάρισμα» λογαριασμών που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ή χρημάτων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υπέρ του Δημοσίου στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι ειδικοί ανακριτές που χειρίστηκαν την έρευνα, Γαβριήλ Μαλής και Ιω. Σταυρόπουλος, με ειδική πραγματογνωμοσύνη προσδιόρισαν με λεπτομέρειες τι έχει «λαμβάνειν» το Δημόσιο μόλις η δίκη του Ακη ολοκληρωθεί και αφού υπάρξουν καταδίκες.
Συγκεκριμένα, στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν σε λογαριασμούς που αποδεδειγμένα συνδέονται με τον ίδιο, 2,2 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα, ενώ τα ακίνητα που ανήκουν στον πρώην υπουργό και σε συγγενικά του πρόσωπα, την πρώην και τη νυν σύζυγό του, όπως και την κόρη του, εκτιμήθηκαν -στη βάση των αντικειμενικών αξιών- σε 15,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις δεσμεύσεις υπέρ του Δημοσίου στα 20 εκατ. ευρώ, με χρήματα που επίσης βρέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες αλλά και κινητά που έχουν κατασχεθεί.
Το παράδοξο είναι ότι ήταν πολύ μικρά τα ποσά στους προσωπικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού. Μόλις 5.000, σε δικό του λογαριασμό, ενώ η σύζυγός του Βασιλική Σταμάτη διέθετε σε προσωπικό λογαριασμό περί τις 200.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση.
Για να περιέλθουν όμως στο δημόσιο ταμείο τα ποσά αυτά απαιτείται καταδικαστική απόφαση, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις που δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Σε πολλά δεσμευμένα ακίνητα υπάρχουν π.χ. υποθήκες από τραπεζικό δανεισμό.
Το Δημόσιο επίσης δεν διαθέτει μηχανισμούς αξιοποίησης των δεσμευμένων χρημάτων ή ακινήτων. Αρμόδιες εισαγγελικές πηγές δήλωσαν στην «Καθημερινή» ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου τα δεσμευμένα να αξιοποιούνται με άρση εμποδίων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ενδεικτικό είναι ότι έως σήμερα δεν υπάρχει συγκροτημένος φορέας διαχείρισης των δεσμευμένων χρημάτων ή ακινήτων, καθώς το Γραφείο Ανάκτησης Δημόσιας Περιουσίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΣΔΟΕ δεν είναι στελεχωμένο.
Αλλά και ο αμφιλεγόμενος νόμος περί ποινικής συνδιαλλαγής, που δίδει τη δυνατότητα στον οικονομικό εγκληματία και καταχραστή του δημοσίου χρήματος να επιστρέφει τα κλεμμένα για να τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, ελάχιστα έχει εφαρμοστεί. Εφαρμόσθηκε μερικώς στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, όπου επιστράφηκαν 51 εκατ. ευρώ, αλλά το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα σε μία εκτεταμένη εφαρμογή του Νόμου...
xespao.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου