Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Κορυφώνεται το σκληρό παζάρι για χρέος-δανειακή σύμβαση

Nέα συνάντηση με την Tρόικα


Οι συνομιλίες συνεχίζονται, πολλά μέτωπα μένουν ακόμα ανοικτά, πολλά έχουν κλείσει κι ένα έχει κλειδώσει!

Συγκεκριμένα, «κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, στα βασικά του σημεία το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) και όλα πια εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σήμερα για το «ελληνικό πρόγραμμα» με τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας που θα συνοδεύουν τη νέα σύμβαση. (Διαβάστε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα την Παρασκευή το protothema.gr)

Μετά την 12ωρης διάρκειας σύσκεψη που είχε με την τρόικα, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε :«Έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν αρκετά κρίσιμα θέματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το PSI το οποίο είναι και το ευκολότερο μέρος της όλης διαδικασίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό, πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Προσπαθούμε οι θυσίες να είναι οι μικρότερες δυνατές και το όφελος να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, γι’ αυτούς που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γι’ αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης. Σήμερα (Σάββατο) είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα».

Καθώς τα περισσότερα ζητήματα που συνδέονται με το PSI έχουν, όπως όλα δείχνουν, σχεδόν επιλυθεί και συμφωνηθεί για αυτό άλλωστε καταφθάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του IFF Τσαρλς Νταλάρα και πλέον το βάρος πέφτει στα μέτρα που θα αποτελέσουν το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας. Με δυο λόγια στην κρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε ο υπ. Οικονομικών, στάση των κομμάτων.

Το πρωί θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου όπου θα εξεταστούν τα μέτρα περιστολής δαπανών στους τομείς αρμοδιότητάς τους. Ακολούθως στις 2 το μεσημέρι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα για τα μέτρα αυτά, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει σε τηλεφωνική διάσκεψη τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Κατόπιν όλων αυτών καθοριστική είναι η συνεδρίαση του Εurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα οριστικοποιηθεί το νέο «μνημόνιο» για την Ελλάδα।

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: