Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Μισθοί και συντάξεις ψαλιδίζονται, αλλά όχι και οι τιμές των προϊόντων (infographic)

Τιμές ανά προϊόν και ανά χώρα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το «μαχαίρι» έχει μπει βαθιά σε μισθούς και συντάξεις, αλλά όχι και στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες. Ένα επιπλέον στοιχείο που δημιούργησε αίσθηση τα τελευταία 24ωρα είναι η επίσημη επιβεβαίωση, από στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι η Ελληνίδα νοικοκυρά έχει ένα από τα ακριβότερα καλάθια στην Ευρώπη.

Δείτε στο infographic αναλυτικά ποια προϊόντα πωλούνται ακριβότερα και πόσο στο ελληνικό ράφι, σε σύγκριση με τις άλλες έξι χώρες.

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics


Η έρευνα διεξήχθη από την υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης σε δείγμα 70 προϊόντων που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση στις τιμές αφορά την Ελλάδα και τις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία και Μ. Βρετανία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται κατά μέσο όρο στην 4η θέση. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία στην Ελλάδα πωλούνται πολύ ακριβότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και σε διπλάσια τιμή.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα είδη ατομικής φροντίδας, είδη καθαρισμού και δημητριακά.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Εποπτείας της Αγοράς Γ.Στεργίου, το φαινόμενο οφείλεται μεταξύ άλλων στους αυξημένους φόρους που έχει ο κλάδος και στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, το κόστος μεταφοράς από την Κρήτη στον Πειραιά είναι το ίδιο όσο εάν τα προϊόντα έφθαναν στον Πειραιά από την Ολλανδία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: