Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ ΝΤΟΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)


Ηλεκτρισμένη αναμένεται να είναι σήμερα η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις και την ανοιχτή ρήξη στις σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Παρά την απουσία της κυρίας Μπακογιάννη από την ΚΕ- η οποία θα εγκρίνει χωρίς παρατράγουδα,όπως εκτιμάται, τις οργανωτικές...
αλλαγές που προτείνει ο κ. Σαμαράς για το συνέδριο του Ιουνίου-, το κλίμα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ.Και αυτό διότι πλέον στη Ρηγίλλης κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο η σκέψη να διαγραφεί,με την πρώτη ευκαιρία, η κυρία Μπακογιάννη, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο έντασης.Ο κ.Σαμαράς είναι διστακτικός και δεν σκοπεύει προς το παρόν να λάβει απόφαση διαγραφής, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται με το σκεπτικό ότι θα έχει περισσότερα πολιτικά οφέλη από απώλειες.
O κ. Σαμαράς έστειλε προχθές σαφές και αυστηρό μήνυμα στην κυρία Μπακογιάννη, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την εσωστρέφεια και νοοτροπίες και συμπεριφορές που αποτελούν τροχοπέδη για την πορεία ανάκαμψης του κόμματος. «Δεν συγχωρείται καμία παραφωνία» είπε στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στην Κοζάνη και ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν θα ανεχθεί από κανέναν «να διασύρει τις δημοκρατικές διαδικασίες» και «να προσβάλλει τα όργανα του κόμματος».
Παράλληλα θεωρείται δεδομένο ότι ο πρώτος βουλευτής που θα κινηθεί εκτός «κομματικής γραμμής» θα διαγραφεί, ενώ κορυφαία στελέχη της ΝΔ προβλέπουν ραγδαίες εξελίξεις με την απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη να αποστασιοποιηθεί από τις κομματικές διαδικασίες.
Αντιπαράθεση χωρίς προσχήματα
Η ανοιχτή αντιπαράθεση και των δύο πλευρών την περασμένη Πέμπτη, αλλά και τα παρασκηνιακά σχόλια που ακολούθησαν, με εκατέρωθεν βολές, δείχνει τον βαθμό της δυσκολίας που υπάρχει στην πολιτική συμβίωση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα προβληματίζει πολλά κορυφαία στελέχη και βουλευτές, που παρατηρούσαν με απογοήτευση ότι «τη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί το “βαθύ λαρύγγι” που εκτόξευσε τα spreads, η Ρηγίλλης και το επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννηαντάλλασσαν πυρά με διαρροές, μέσω “κύκλων”».
Η απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη να μην παραστεί στη συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί, κατά πολλά στελέχη που βρίσκονται στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ, σαφή ένδειξη ότι η πρώην υπουργός έχει «στρατηγική εξόδου» από το κόμμα και γι΄ αυτό προκαλεί. «Αστειότητες» απαντάνε από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θεωρώντας ότι η Ρηγίλλης παραμένει εγκλωβισμένη σε μια εσωστρεφή διαδικασία. Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ σημειώνουν ότι ήταν πρόσχημα το επιχείρημά της πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην ΚΕ για να μην αποτελέσει τμήμα της νεοδημοκρατικής εσωστρέφειας σε μια στιγμή κρίσιμη για την οικονομική επιβίωση της Ελλάδας. Η ανταπάντηση ήταν ότι με την απουσία της δεν επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει σε μια εσωκομματική διαμάχη που «σε αυτή τη συγκυρία θα είναι ανούσια και εκτός κλίματος» και ότι «το τελευταίο που ενδιαφέρει τον κόσμο εν μέσω κρίσης είναι να παρακολουθεί αντιδικίες για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας». Για «προσπάθεια απαξίωσης» των κομματικών διαδικασιών μιλάνε στη Ρηγίλλης και την κατηγορούν ότι επιχειρεί να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα και να ενισχύσει την εσωστρέφεια στη ΝΔ. Στις εσωτερικές συσκέψεις που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Ρηγίλλης κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η κυρία Μπακογιάννη «τορπιλίζει» τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά να ανασυγκροτήσει το κόμμα, αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα το τελευταίο διάστημα καταγράφεται και κάποιο επεισόδιο. «Μη στοχοποιούν την Μπακογιάννη και μην καταναλώνουν φαιά ουσία για το πώς θα την αποδομήσουν. Ας ασχοληθούν με κάτι άλλο πιο παραγωγικό και για το ίδιο το κόμμα» λένε πολιτικοί της φίλοι. Οι «προεδρικοί» απαντούν ότι η πρώην υπουργός απέχει διότι οι προτάσεις της δεν επρόκειτο να γίνουν αποδεκτές από την ΚΕ.
Διαφωνούν σε πολλά
Ο πρόεδρος της ΝΔ εμμένει στις απόψεις του και αναμένεται με την ομιλία του να υπεραμυνθεί των προτάσεών του, προβάλλοντας την άποψη ότι με τις προωθούμενες αλλαγές ενισχύεται η λογική του για ένα «ανοιχτό κόμμα». Η κυρία Μπακογιάννη αμφισβητεί ευθέως την πολιτική στρατηγική του κ. Σαμαρά και υποστηρίζει πως η ΝΔ επιστρέφει σε αρχηγικού τύπου κόμμα.
«Ολα γίνονται με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις που μπορούν να προκαλέσουν η οικονομική κρίση και η ενδεχόμενη αδυναμία χειρισμού της κατάστασης από την κυβέρνηση» λένε «φιλοσαμαρικοί» τομεάρχες.
«Οσοι πλήγωσαν τη ΝΔ είναι κομμένοι...»
ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ της εξόδου από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε όσα στελέχη «πλήγωσαν» την παράταξη με τη συμπεριφορά, τις πράξεις και τις ενέργειές τους έδειξε χθες από τη Λάρισα, μιλώντας στο προσυνέδριο για τα αγροτικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς. «Δικαστής δεν είμαι. Είμαι πολιτικός. Ακουσα την εντολή του λαού της ΝΔ. Θα κάνω αυτό που είναι ηθικά σωστό, πολιτικά απαραίτητο και ρεαλιστικά αναπόφευκτο:όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν έχουν θέση σε αυτήν. Είναι εκτός. Είναι κομμένοι» τόνισε.
Προτάσσοντας τον όρο «αυτοκάθαρση» αναφέρθηκε, χωρίς να τα κατονομάσει, σε όσα στελέχη όπως είπε πλήγωσαν το φιλότιμο της παράταξης όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, σε όσους βρέθηκαν εκτός λίστας, σε όσους κατηγορεί η βάση και σε όσους, όπως σημείωσε, όφειλαν να είχαν καταλάβει μόνοι τους ότι θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί για να διευκολύνουν την κατάσταση. «Εγώ δεν θα απολογηθώ για κανέναν. Δεν θα μιλάμε μόνο για το παρελθόν. Δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν. Ξεκαθαρίζουμε το παρελθόν» υπογράμμισε.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: