Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Μ. Χρυσοχοϊδης: Ζούμε μια βίαιη μετάλλαξη της τρομοκρατίας

Ανήσυχος εμφανίζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από τη μετάλλαξη της τρομοκρατίας.

«Από τη μια πλευρά, το ότι παραμένουμε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία «αναπνέει» ακόμη η τρομοκρατία, δείχνει ότι πρόκειται για παλαιά γάγγραινα. Από την άλλη, από τα στοιχεία που έχουμε, είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε μια βίαιη μετάλλαξή της από νεαρά άτομα χωρίς κανέναν ενδοιασμό», δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Πρόκειται για ωμή, φασιστική, χαοτική βία. Το περιστατικό στα Πατήσια με τον θάνατο του 15χρονου μετανάστη εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό-η τρομοκρατία μάς αφορά όλους, στρέφεται εναντίον όλων μας και ζητεί την έμπρακτη καταδίκη όλων μας», τονίζει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της Αθήνας ως «Καμπούλ», απαντά σε όσους του τον υπενθυμίζουν, λέγοντας «ας κάνουν την αυτοκριτική τους αυτοί που παρέλαβαν την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων και την μετέτρεψαν σε τριτοκοσμική πόλη». «Τα λόγια ή οι δηλώσεις δεν θα υποκαταστήσουν ποτέ την πολιτική, όμως μεταφέρουν ισχυρά μηνύματα και συμβολισμούς που θεωρώ χρέος ενός πολιτικού να μοιράζεται με τους συμπολίτες του», διευκρινίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, λέει ότι σύντομα ξεκινά ολοκληρωμένο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών. Επίσης, αναφέρει ότι έχουν κλείσει οι πύλες εισόδου και εξόδου από τη χώρα, ώστε να εμπεδώσουν τα κυκλώματα διακίνησης ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα διέλευσης και ότι συνεργάζονται «συστηματικά με χώρες προέλευσης μη νόμιμων μεταναστών (Μαρόκο, Τυνησία) και προχωράμε σε συμφωνίες επανεισδοχής, να δέχονται δηλ. πίσω μη νόμιμους μετανάστες».

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι ο τεράστιος όγκος της μετανάστευσης που δέχεται η Ελλάδα απαιτεί πια πανευρωπαϊκή συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων και βελτίωση της Συμφωνίας του Δουβλίνου», τονίζει ο υπουργός, ο οποίος ανακοινώνει ότι «ειδική επιτροπή έχει ήδη έτοιμο πόρισμα για τις προδιαγραφές των χώρων φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

Σε ερώτηση αν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής και βίαιων αντιδράσεων λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της, κ. Χρυσοχοϊδης απαντά ως εξής: «Φυσικά με προβληματίζει, αφού απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί από την πλευρά των αρχών, τόσο για την αποτροπή των βίαιων συμπεριφορών όσο και για την αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Μην έχετε καμία αμφιβολία: η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σκληρότητα των μέτρων και τις θυσίες που καλούμαστε όλοι μας να καταβάλουμε. Εχθρός μας δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ο εργαζόμενος, αλλά οι βάνδαλοι και όσοι επιδιώκουν να καταστρέψουν, να επιτεθούν, να τρομοκρατήσουν».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι «με ή χωρίς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κατάσταση θα είναι δύσκολη». «Κανείς Ελληνας πολίτης δεν έχει ψευδαισθήσεις, πόσω μάλλον η κυβέρνηση που επωμίζεται την τιτάνια προσπάθεια και λαμβάνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Ούτως ή άλλως οι αλλαγές που προωθούμε είναι διαρθρωτικές, ώστε να πατήσουμε και πάλι γερά στα πόδια μας», σημειώνει.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: