Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Θρήνος στην Πολωνία για τον θάνατο του προέδρου

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Πολωνία, μετά τον τραγικό θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, της συζύγου και πολλών αξιωματούχων της στο αεροπορικό δυστύχημα σε δασική περιοχή, κοντά στο Σμόλενσκ, στη Ρωσία.

Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του αδελφού του και της συζύγου του Μαρίας. Το αεροσκάφος Τουπόλεφ-154 κατέπεσε σε απόσταση 300 μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης. Σε αυτό επέβαιναν 97 άτομα, μεταξύ τους οκτώ μέλη του πληρώματος.

Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξουν τα δύο μαύρα κουτιά, τα οποία βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής. Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί έχουν αρχίσει την εξέτασή τους. «Ο καταγραφέας ήχου και αυτός των παραμέτρων της πτήσης μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο, όπου παρουσία αξιωματούχων από την Πολωνία, και συγκεκριμένα εκπροσώπων της εισαγγελίας, άρχισε η διαδικασία ανάλυσής τους», ανακοινώθηκε.

Ο υποδιοικητής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αλεξάντερ Αλιόσιν τόνισε πως οι ρωσικές αεροπορικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στους πιλότους του πολωνικού αεροσκάφους, οι οποίοι αγνόησαν τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η ρωσική εισαγγελία που ανέλαβε την υπόθεση, ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για «πιθανές παραβιάσεις των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αλεξάντερ Μπαστρίκιν περισσότεροι από σαράντα Ρώσοι ειδικοί εξετάζουν τον τόπο της καταστροφής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για λάθος του πιλότου, ενώ ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι' αυτό και προτάθηκε στον Πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ είτε στη Μόσχα. Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη.

Η Πολωνία κήρυξε εθνικό πένθος για μία εβδομάδα, ενώ Ευρωπαϊκή Ενωση και Μόσχα αποφάσισαν να κηρύξουν τη Δευτέρα ως ημέρα εθνικού πένθους.

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου και δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών μέσα στις προσεχείς 14 ημέρες, μετά από συνομιλίες που θα έχει με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πολωνίας.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Πολωνού προέδρου.





.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: