Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ -ΠΕΡΙΤΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ» Το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ συμφωνεί με τις... θέσεις Σαμαρά



to-aristero-reuma-toy-syn-symfonei-me-tis-theseis-samara- 
Με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα iskra.gr, φαίνεται πως υπάρχει ταύτιση απόψεων με το κυβερνητικό επιτελείο στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι φορέας των απόψεων του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ ενώ από πολλούς «χρεώνεται» στο βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσιεύεται ένα άρθρο, που τιτλοφορείται «Οι παλλινωδίες της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» και υπογράφεται από τον επίκουρο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καλτσώνη

Σε αυτό ο υπογράφων επιχειρηματολογεί ενάντια στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι αρκετό, θέση που ταυτίζεται με αυτήν της ΝΔ. 

«Υπάρχουν νόμοι κατά του ρατσισμού»
Γράφει ο καθηγητής: «Μέχρι σήμερα υπάρχει ποινική νομοθεσία η οποία καλύπτει πλήρως τα κάθε είδους ρατσιστικά εγκλήματα. Με βάση τον 
Ποινικό Κώδικα, το ν. 927/1979 (όπως συμπληρώθηκε στη συνέχεια) και ειδικότερα το άρθρο 79 παρ. 3 ΠΚ (όπως τροποποιήθηκε το 2008) όλες οι αποτρόπαιες πράξεις βίας των ναζιστών μπορούν να τιμωρηθούν.  

Ο ν. 927/1979 αποτελεί μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο διεθνούς σύμβασης του 1966. Η διεθνής αυτή σύμβαση υιοθετήθηκε σε μια περίοδο που η ύπαρξη των σοσιαλιστικών κρατών και του κινήματος των αδεσμεύτων διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στον ΟΗΕ και επιδρούσε στις αποφάσεις του. 

Ο ελληνικός νόμος, που ήρθε για ψήφιση λίγο μετά την πτώση της χούντας και υπό την επίδραση του λαϊκού κινήματος και των αντιδικτατορικών αισθημάτων, υιοθετήθηκε μάλιστα ομόφωνα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η σχετική νομοθεσία παραμένει ανενεργός. Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα φειδωλός στην εφαρμογή του». 

Αυτό ακριβώς αποφασίστηκε λίγο νωρίτερα σε σύσκεψη στη Συγγρού που έγινε με τη συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Τάσου Νεράντζη

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, «στη νέα αυτή σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση και σχολιασμός του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και διαπιστώθηκε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση)». 

«Όχι σε νέο ιδιώνυμο»

Στο ίδιο άρθρο που δημοσιεύεται από το iskra.gr ο καθηγητής Δημήτρης Καλτσώνης επιχειρηματολογεί μάλιστα ενάντια στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου για το ρατσισμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «θεμελιώδες πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι ο κίνδυνος αλλοιωτικής εφαρμογής του. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία απόφασης πλαίσιο της ΕΕ. Η ΕΕ όμως εντάσσει την όλη δραστηριότητά της σε μια γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης και δίωξης των «ακραίων ιδεολογιών». Στη λογική αυτή προβαίνει σε μια ανιστόρητη ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού. 

Συνέπεια αυτών είναι ότι σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει την ύπαρξη και δράση των κομμουνιστικών κομμάτων. Ακόμη περισσότερο, η ΕΕ έχει περάσει σε επίπεδο πολιτικών διακηρύξεων αλλά και νομοθετικών επιλογών από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην καταπολέμηση εν γένει του "ριζοσπαστισμού"». 

Μάλιστα ο αρθρογράφος προχωρά ακόμη παραπέρα, κάνοντας αναφορά στο περιβόητο «ιδιώνυμο», λέγοντας πως: «
Με παρόμοιο τρόπο το λεγόμενο «ιδιώνυμο» (ν. 4229/1929) δεν στρεφόταν συγκεκριμένα ενάντια στους κομμουνιστές, στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες αλλά είχε μια γενική διατύπωση προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος. Η διατύπωση ερμηνεύθηκε έτσι ώστε να στραφεί αποκλειστικά εναντίον τους και εναντίον των λαϊκών αγώνων». 

Και εδώ ταυτίζεται με την κυβερνητική θέση. Η θέση που προέκυψε από την προαναφερόμενη σύσκεψη των στελεχών της ΝΔ, είναι  ότι «η τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων» .


Ντίνα Καραμάνου
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: