Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Επιτέθηκαν σε στρατιώτη Συναγερμός για τρομοκρατία στο Λονδίνο μετά από άγρια δολοφονική επίθεση


Το σημείο της επίθεσης αποκλείστηκε αμέσως από τις Αρχές   (Φωτογραφία:  Reuters )

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Άγρια δολοφονική επίθεση δέχτηκε ένας στρατιώτης στο Γούλγουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο από δύο άνδρες οι οποίοι τον σκότωσαν με μαχαίρια στη μέση του δρόμου και, κατά πληροφορίες, προσπάθησαν να τον αποκεφαλίσουν.

Στη βρετανική κυβέρνηση σήμανε συναγερμός. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό και συγκαλείται η ειδική επιτροπή αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων, Cobra.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα στη βρετανική πρωτεύουσα από το Παρίσι όπου είχε συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Έκανε λόγο για «ισχυρές ενδείξεις» τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο θύμα επιτέθηκαν γύρω στις 14:20 (τοπική ώρα) δύο νεαροί άνδρες που είχαν μαχαίρια. 
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Μαρτυρίες αναφέρουν ότι «τον τράβηξαν σαν τρελοί από το πεζοδρόμιο» για να τον χτυπήσουν. Η επίθεση φαίνεται ότι ήταν πολύ άγρια, καθώς οι δράστες προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα τους. Μετά τον πέταξαν στη μέση του δρόμου και τον εγκατέλειψαν εκεί.

Το βρετανικό ITV μετέδωσε βίντεο με έναν νεαρό μαύρο άνδρα που κρατούσε ματωμένα μαχαίρια και έλεγε:

«Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι ποτέ δεν θα σταματήσουε να σας πολεμάμε. Οι μόνοι λόγοι που το κάναμε αυτό είναι ότι οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε ημέρα. Ο βρετανός στρατιώτης είναι [επίθεση τύπου] οφθαλμός αντί οφθλαμού. Ζητάω συγγνώμη για τις γυναίκες που έπρεπε να το δουν αυτό σήμερα, αλλά στην πατρίδα μας οι γυναίκες μας πρέπει να βλέπουν τα ίδια. Εσείς, άνθρωποι, δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς. Απομακρύνετε την κυβέρνησή σας, δεν νοιάζονται για εσάς».

Μετά από αυτό επέστρεψε κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν το πτώμα και μιλούσε μάλλον ήρεμα στους περαστικούς.

Ο νεκρός ήταν στρατιώτης που υπηρετούσε στο στρατόπεδο του Πυροβολικού το οποίο βρίσκεται στην περιοχή, είπε τοπικός βουλευτής, αν και η πληροφορία δεν διασταυρώθηκε άμεσα. Για στρατιώτη μίλησε και ο Φρανσουά Ολάντ.

Η αστυνομία δεν έδωσε εξαρχής λεπτομέριες για την ταυτότητα του θύματος και επισήμανε ότι η παρουσία αστυνομικών οργάνων στην περιοχή της επίθεσης θα είναι αυξημένη. Κάλεσε πάντως τους πολίτες να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να αποφεύγουν τις εικασίες.

Αργότερα οι δράστες πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς για να ακινητοποιηθούν. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση, πιθανόν αυτός που διακομίστηκε από το σημείο της επίθεσης με ελικόπτερο.

Μετά το περιστατικό, και απόντος του πρωθυπουργού Κάμερον, η υπουργός Εσωτερικών Τερεζα Μέι συγκάλεσε την ειδική επιτροπή αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων Cobra, ενδεικτικό της σοβαρότητας του περιστατικού. Ενημέρωση στην κυβέρνηση παρέχει ακόμη η αστυνομία και η MI5.

Ο Κάμερον βρισκόταν στο Παρίσι, όπου μετέβη μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, και επέστρεψε στο Λονδίνο εσπευσμένα, αργά την Τετάρτη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: