Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κρίσιμη μάχη της Αθήνας, εν όψει της αναμενόμενης Συνόδου Κορυφής

Με την «επιλεκτική χρεοκοπία» στο τραπέζι

(Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Η μείωση του ελληνικού χρέους -ακόμη και μέσω της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»- φαίνεται ότι βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της EE, στην προσπάθεια να βρεθεί συνολική λύση στη κρίση στην οποία είναι εγκλωβισμένη η Ελλάδα. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, μετά το Eurogroup, ότι η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν θα πρέπει να τρομάζει. Η Αθήνα περνά στην αντεπίθεση, με τον πρωθυπουργό να προγραμματίζει σειρά επαφών με ηγέτες της ΕΕ πριν και μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην περίπτωση που όντως πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης, ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε ότι η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν πρέπει να τρομάζει χωρίς λόγο, καθώς δεν είναι πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία, αλλά αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. «Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος», σημείωσε.

Σχετικά δε με τον όρο «εμπράγματες εγγυήσεις» που περιέχεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Σημείωσε, δε: «Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο και ισχυρό μήνυμα» και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».

Σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την παρατεινόμενη δυστοκία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας, αλλά και πολλών πλέον άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να έχει σειρά επαφών με ηγέτες χωρών της ΕΕ αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να συγκληθεί την Παρασκευή, με στόχο την ομογενοποίηση των διαμετρικά αντίθετων απόψεων, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στην αδυναμία της ΕΕ να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν επαφές και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είτε την Πέμπτη, είτε την Παρασκευή πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να πιέσει προς την κατεύθυνση της λήψης των αποφάσεων που απαιτούνται το αμέσως επόμενο διάστημα και πάντως πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι όπως προειδοποίησαν χθες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η ημερομηνία αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή», καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου εκταμιεύεται η 6η δόση και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να την υπονομεύσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση που πραγματοποιεί σημαντική στροφή στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης και περνάει σε μια πιο επιθετική τακτική (απόρροια της οποίας ήταν η επιστολή Παπανδρέου στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) θεωρεί ότι «γεγονότα» όπως η κρίση χρέους της Ιταλίας δικαιώνουν ουσιαστικά τη θέση που επίμονα διατυπώνει εδώ και έναν χρόνο ότι η Ελλάδα απλώς έχει επιλεγεί από τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών και δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισημάνει από πέρυσι ότι η κρίση δεν είναι μόνον ελληνική, αλλά ανέδειξε συγκεκριμένα προβλήματα της ευρωζώνης και των οικονομιών της Ευρώπης. Και με επιμονή πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της ΕΕ για την αντιμετώπισή της, όπως το ευρωομόλογο, αλλά η συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις του για πολύ συγκεκριμένους λόγους. «Τώρα, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως έκανε γνωστό και ο ίδιος, η Ελλάδα θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της εδώ που έχει οδηγηθεί η κατάσταση να υπάρξει μια σταθερή, συνολική λύση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος και θα μειώνει το βάρος της εξυπηρέτησής του. Η θέση της είναι και παραμένει πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι αυτοτελές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: