Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Θα σας στοιχίσει λιγότερο να σώσετε την Ελλάδα!"

Τα είπε με το όνομά τους ο Γκουρία


http://img.protothema.gr/055DB7DD309599469407043EC5556994.jpg
Την σκληρή αλήθεια την περιέγραψε σε μια μόνο φράση ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρια: «η διάσωση της Ελλάδας ίσως είναι επώδυνη, όμως σαφώς λιγότερο από ενδεχόμενη διάσωση των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια δεκαετία».

Με δυο λόγια παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο αρνητικά σενάρια: το να συνεχίσουν τις ενέσεις ρευστότητας προς την Ελλάδα ή να την αφήσουν να «σκάσει» και κατόπιν να δώσουν πολλαπλάσια κεφάλαια στις τράπεζες που έχουν τεραστία έκθεση στο χρέος της Ευρωπεριφέρειας, αφού είναι κοινός τόπος πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου, αλλά και στις μεγάλες οικονομίες Ιταλίας και Ισπανίας. Με τις δυο τελευταίες να χρειάζονται πάνω από 1,5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ σε περίπτωση που αναζητήσουν την αρωγή των εταίρων τους!

Επισήμως το σενάριο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» παραμένει στο τραπέζι. Μαζί με τη «γερμανική λύση» της ανταλλαγής ομολόγων, την «πρόταση του IIF» για μηχανισμό επαναγοράς χρέους και τη νέα πρόταση Γερμανών τραπεζιτών (Commerzbank) για συνδυασμό «κουρέματος» ύψους 30% και μετακύλιση των υπολοίπων κεφαλαίων σε 30ετη ομόλογα. ΟΛΕΣ αυτές οι λύσεις εμπεριέχουν την πιθανότητα «τιμωρίας» τους από τους οίκους αξιολόγησης. Αλλά ακόμα κι έτσι φαντάζουν ως προτιμητέες λύσεις σε σχέση με το εναλλακτικό κόστος μιας μετάστασης της κρίσης σε 5 – 6 χώρες της Ευρωζώνης, ίσως και στην «καρδιά» της, τη Γαλλία και το Βέλγιο! Για του λόγου το αληθές η Moody΄s προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη πως η Δανία διατηρεί μεν την κορυφαία αξιολόγηση (Aaa) και δη με σταθερές τις άμεσες προοπτικές της, πλην όμως «θα πρέπει να αναλάβει σημαντικές προσπάθειες για να αναστρέψει την επιδείνωση της δημοσιονομικής της θέσης που έχει αποδυναμωθεί ως αποτέλεσμα της μακράς οικονομικής επιβράδυνσης, με άμεσο αποτέλεσμα τις σημαντικές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας» !!!

Κατά πως φαίνεται η απόσταση Αθήνας – Ρώμης – Μαδρίτης και εν τέλει … Κοπεγχάγης είναι πολύ πιο κοντινή απ’ όσο φαίνεται στο χάρτη!

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται τόσο από το γεγονός ότι την Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, όσο ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ, από την συνάντηση που θα προηγηθεί, μεταξύ του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και του ομόλογου του της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, μια ημέρα νωρίτερα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Με τους Γερμανούς τραπεζοασφαλιστικούς ομίλους να υπολογίζεται ότι έχουν έκθεση στο χρέος των χωρών της Μεσογείου που υπερβαίνει τα 120 δις ευρώ!

Πριν από αυτές τις συναντήσεις ήρθαν και οι πάσης φύσεως δηλώσεις. Με τον Επίτροπο Όλι Ρεν να δηλώνει βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα καταφέρουν σύντομα να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κρίση χρέους της Ελλάδας, την κυρία Λαγκαρντ του ΔΝΤ (πλέον) να τονίζει πως το ταμείο θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους για αύξηση των κεφαλαίων προς ενίσχυση της Ελλάδας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι να … διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, για την «ύπαρξη δέσμευσης σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ, σχετικά με τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη»!

Επειδή όμως ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να … πειστούν πλέον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός άκουσε τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Βαν Ρομπάι, αλλά κατόπιν του απάντησε ότι ο κίνδυνος στην Ευρωζώνη είναι συστημικός και ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Συνεπώς γιατί περιμένουμε να πειστούν οι αγορές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: