Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Χωρίς μεταρρυθμίσεις, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Πιέζει για ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων


Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π.Τόμσεν
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π.Τόμσεν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, προτρέποντας παράλληλα της Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίζουν σύντομα για τον τρόπο με την οποία θα δοθεί επιπλέον βοήθεια στη χώρα μας.

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη. «Οι Αρχές πρέπει τώρα να να εφαρμόσουν σθεναρά αυτές τις πολιτικές, εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Η εφαρμογή [των μέτρων] θα είναι το θέμα-κλειδί των επόμενων ελέγχων» προειδοποίησε.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι «δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι «ικανοποιητική» και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά».

Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, εξαιτίας της «μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης», προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τόμσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ενθαρρυντικά σημάδια» η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: