Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επείγουσα «ένεση» ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Σε περίπτωση χρεοκοπίας...


http://img.protothema.gr/1005533A8AA5393AA22ABE912DCA754B.jpg
Επείγουσα βοήθεια σε ρευστότητα (Emergency Liquitidy Assistance) στις ελληνικές τράπεζες από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πραγματοποιηθεί -βραχυπρόθεσμα-, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων των Deutsche Bank, Barclays Capital, Bnp Paribas, όπως μεταδίδει το Bloomberg στο πρώτο του θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ίσως χρειαστεί να βοηθήσει την Ελλάδα, αν η χώρα χρεοκοπήσει.

Επιπλέον, η άρνηση του Τρισέ να δεχθεί ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα παραμένει σε ισχύ, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε μέτρα, για να ανακόψουν την κρίση χρέους. Εάν λοιπόν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δεχθούν μια βραχυπρόθεσμη βοήθεια ρευστότητας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

«Αυτό θα σώσει το κύρος του Τρισέ βραχυπρόθεσμα» όπως ανέφερε στο Bloomebrg ο Giles Moec. Όπως πρόσθεσε, «θα είναι σχετικά ανώδυνο για τις τράπεζες, αφού θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές εγγυήσεις με νέες, τις οποίες θα δέχεται η ελληνική κεντρική τράπεζα. Η EKT θα μπορεί να στηριχθεί σ' αυτά τα όπλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: